Shadow

Intenția de călătorie în UE: țările cele mai populare sunt cele mai afectate

Turiștii europeni sunt dornici să călătorească din nou: mai mult de jumătate, sau mai mult de 1 din 2, indică faptul că intenționează să facă o călătorie în următoarele șase luni și majoritatea (80%) intenționează să o facă în Europa. Cu toate acestea, anxietatea cu privire la focarele de coronavirus într-o mare parte din țările membre ale Uniunii Europene și, printre acestea, câteva dintre principalele sale destinații turistice, împreună cu restricțiile stricte privind mobilitatea în aproape întreg blocul, îi determină pe mulți să-și suspende călătoriile deja rezervate. Sănătatea și siguranța (21%) împreună cu liniștea (14%) sunt factorii cei mai luați în considerare de europenii care intenționează să călătorească. În plus, există o nevoie urgentă o abordare armonizată a recuperării turismului în Europa, măsurile de carantină fiind principala preocupare pentru călătoriile scurte. 

 

Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu prezentat de European Travel Commission (ETC) în cadrul unui proiect cofinațtat de Uniunea Europeană. 

 

Acesta este primul din cele șase rapoarte lunare care măsoară intenția de călătorie pe termen scurt a călătorilor europeni din zece piețe emitente de volum mare – Germania, Regatul Unit, Franța, Olanda, Italia, Belgia, Elveția, Spania, Polonia și Austria – pentru a înțelege și a răspunde impactului pandemiei de COVID-19 asupra călătoriilor în Europa și pe piețele sale interne. 

 

Raportul oferă, de asemenea, informații despre preferințele de călătorie ale oamenilor, inclusiv tipurile de destinații și experiențe, perioadele de vacanță și preocupările legate de de călătorie în lunile următoare. 

 

Optimism în pofida pandemiei

O majoritate clară a respondenților (54%) indică faptul că intenționează să facă o călătorie în următoarele șase luni, în timp ce 26% au declarat că intenționează să călătorească în noiembrie 2020. 

 

Călătoria în Europa este una dintre primele opțiuni și 41% intenționează să facă o călătorie națională și 39% zboară către alte destinații europene

 

În special, țările puternic afectate de COVID-19 continuă să fie printre cele mai populare destinații din Europa, cu Spania, Franța și Italia în fruntea clasamentului. 

 

Mai exact, atunci când respondenții sunt întrebați despre țările preferate pentru călătorii intra-europene și ce țări intenționează să viziteze în curând, următoarele ocupă primele 10 poziții: Spania (7,8%), Franța (7,3%), Italia (7,3%), Grecia (6,2%), Germania (6%), Portugalia (4,6%), Regatul Unit (4,2%), Croația (4,1%), Austria (3,4%) și Olanda (3,3%)

 

Graficul țărilor de destinație preferate și studiul complet la următorul link

 

Respondenții încă visează la vacanța de vară cu soarele și nisipul în minte pentru următoarea lor călătorie. 

 

În mod specific, tipurile preferate de călătorii de agrement pentru cei chestionați cel mai probabil să călătorească în următoarele 6 luni sunt călătoriile către destinații de soare și plajă (25,3%), city break (19,2%), natură și aer liber (15,6%) și cultura și patrimoniu (14,7%)

 

Cele mai populare destinații pentru vacanța la soare, la plajă sunt Spania, Italia și Franța. Cele mai căutate destinații pentru city break sunt Germania, Franța și Italia. Destinațiile preferate pentru vacanțe în natură și în aer liber, Franța, Italia și Germania. 

 

Europenii acordă prioritate sănătății și siguranței (21%) în călătoriile lor, dar iau în considerare și liniștea și relaxarea (14%), precum și accesibilitatea (13%). În ceea ce privește sănătatea, 20% consideră că călătoriile cu avionul sunt cea mai puțin sigură parte a unei călătorii

 

Pentru cei cu planuri de călătorie pe termen scurt, niciun factor nu este mai important pentru luarea deciziilor decât politicile de anulare flexibile (11%), distanțarea socială în zboruri și transport (9%) și restricțiile de călătorie complet ridicate (9%). 

 

Îngrijorare pentru restricții și noi focare

Anxietatea de călătorie rămâne ridicată, deoarece europenii trebuie să facă față la restricții complicate și o pandemie persistentă

 

Raportul ETC a constatat că principalele preocupări pentru cei care intenționează să călătorească pe termen scurt sunt măsurile de carantină în timpul unei călătorii (15%), creșterea numărului de cazuri de COVID-19 (12%), posibilitatea îmbolnăvirii la destinație (11%) și restricțiile de călătorie modificate des / imprevizibile (10%). 

 

Coordonare urgentă

Primul raport arată că carantinele, modificările reglementărilor la frontieră, politicile neclare de rezervare și anulare creează obstacole pentru respondenții cu planuri de călătorie pe termen scurt și evidențiază necesitatea ca guvernele europene să coordoneze regulile și reglementările de călătorie fără întârziere. 

 

Directorul executiv al ETC, Eduardo Santander, a subliniat că „o abordare armonizată și eficientizarea reglementărilor de călătorie la nivel european este singura soluție pentru a restabili încrederea consumatorilor și a iniția recuperarea călătoriei”. 

 

Raportul ETC a fost făcut pe un eșantion de 6.000 de respondenți în contextul pandemiei coronavirusului și al impactului fără precedent pe care îl are în continuare asupra turismului global. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

1 Comment

  • Aceste cifre au facut ca aproape toate statele din afara Europei sa fie incluse pe lista germana a „tinuturilor de risc”. Germanii sunt sfatuiti insistent sa se abtina de la deplasari in SUA, Brazilia, India sau Africa de Sud. Iar cei care se intorc de acolo trebuie sa se astepte la carantinare si, incepand de luni, la o testare obligatorie. Nu-i de mirare ca nici reglementarile statelor UE privind calatoriile in afara spatiului comunitar nu sunt unitare. Numeroase state permit accesul turistilor din tari cum ar fi Canada, Australia, Uruguay sau Thailanda. Ungaria, Polonia, Belgia si Letonia il interzic. Portugalia permite conditionat accesul in tara a celor care sosesc din Brazilia sau SUA. UE este departe de reglementari unitare in vreme de pandemie. Comisia Europeana nu poate decat sa coordoneze un pic masurile si sa dispuna strangerea de date. Statele membre sunt in continuare singure responsabile pentru protectia sanatatii si regulile de trecere a frontierei. Din doua in doua saptamani se reuneste la Bruxelles o comisie pentru consfatuiri privind, de exemplu, relaxarea restrictiilor de calatorie in SUA, Rusia sau China. In viitorul apropiat nu exista speranta normalizarii situatiei, afirma un functionar UE. „Atata timp cat afara exista virusul, aproape totul ramane ermetic inchis.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.