Shadow

Europa recomandă reluarea zborurilor și trenurilor cu Regatul Unit

Comisia Europeană (CE) a emis marți o recomandare pentru ridicarea interdicțiilor de deplasare către și dinspre Regatul Unit pentru „facilitarea” tranzitului pasagerilor, „asigurarea” călătoriilor esențiale și „evitarea întreruprerii lanțului de aprovizionare”, după cum indică agenția într-un comunicat. Marea majoritate a țărilor europene au întrerupt conexiunile.

 

„Călătoriile esențiale și tranzitul de pasageri trebuie facilitate. Interdicțiile de zbor și de tren ar trebui suspendate, având în vedere necesitatea de a garanta călătoriile esențiale și de a evita întreruperile în lanțul de aprovizionare”, indică CE. 

 

Recomandarea de la Bruxelles vine după ce statele membre au cerut luni, să coordoneze suspendarea conexiunilor dintre Uniunea Europeană (UE) și Regatul Unit în fața noii tulpini de COVID-19 detectate în acea țară.

 

Majoritatea țărilor UE și-au menținut legăturile cu Insulele Britanice suspendate sau limitate luni, iar Franța a extins interdicția transportului de mărfuri, impiedicând trecerea camioanelor cu feribotul spre cealaltă parte a Canalului Mânecii, ceea ce a cauzat aglomerații pe drumuri. 

Comisia cere garantarea călătoriilor esențiale și a lanțului de suministru. Fotografie: Efe/Julen de Rosa.

Bruxelles reamintește că, atâta timp cât perioada de tranziție a Brexit durează până pe 31 decembrie, libertatea de mișcare continuă să se aplice Regatului Unit, astfel că „cetățenii UE și britanici care călătoresc în țara lor de origine sau de domiciliu trebuie să fie scutiți de restricții, cu condiția să fie supuși unui test PCR și unei carantine”.

 

CE extinde această cerere cetățenilor țărilor terțe care au dreptul de a circula liber în interiorul UE. 

 

Doar călătorii esențiale

În pofida recomandării sale, Executivul comunitar insistă asupra faptului că „este important să se ia maăuri temporare rapide pentru a limita răspândirea noii tulpini de virus” și „a descuraja” călătoriile neesențiale. 

 

În ceea ce privește călătoriile esențiale, CE recomandă ca angajații din domeniul sănătății să fie obligați să efectueze un test PCR sau un test antigen cu 72 de ore înainte de plecarea lor către noua destinație, dar îi scutește de necesitatea de a intra în carantină la sosire. 

 

Pe de altă parte, transportatorii – considerați muncitori esențiali – Bruxelles îi scutește de la teste și de la carantină. 

 

Cu toate acestea, de la 1 ianuarie 2021, legislația comunitară va înceta să se aplice în totalitate Regatului Unit și va fi considerată în toate aspectele o țară terță față de UE. 

 

Acest lucru implică – reamintește CE – că călătoriile neesențiale din Regatul Unit pot fi interzise pe durata pandemiei, cu excepția cetățenilor europeni sau angajaților esențiali. 

 

În prezent, numai Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud și Thailanda au voie să intre în UE. Restricțiile asupra Chinei sunt supuse respectării reciprocității de către Beijing. 

 

La începutul pandemiei, țările europene au convenit că intrarea va fi permisă numai din acele țări terțe cu cazuri noi de coronavirus în ultimele paisprezece zile sub media UE sau cu o „tendință stabilă de scădere” a cazurilor noi în ultimele două săptămâni. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.