Shadow

Dubai, aeroportul internațional lider în 2023, cu 87 de milioane de pasageri

Aeroportul Internațional Dubai (DBX) a încheiat anul 2023 cu un trafic record atingând 87 de milioane de pasageri (+31,7%), depășind previziunile anuale pentru infrastructură și nivelurile de dinainte de pandemie (2019: 86,4 milioane), consolidându-și poziția de lider mondial în traficul internațional de pasageri. Cifra totală a DBX a fost determinată în special de creșterea puternică din a doua jumătate a anului, în timpul căreia aeroportul a înregistrat 45,4 milioane de pasageri. 

Cu 7,8 milioane de pasageri, luna decembrie a fost cea mai aglomerată luna din trimestrul al patrulea, în care aeroportul a raportat un trafic de 22,4 milioane de pasageri, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 13,8%, comparativ cu trimestrul al patrulea a anului precedent. Al treilea trimestru a rămas cel mai aglomerat trimestru din 2019, cu 23 de milioane de pasageri, în timp ce luna august, cu 7,9 milioane a fost cea mai aglomerată lună de trafic.

Conform celor mai recente date din 2023, DXB este conectat în prezent la 262 de destinații din 104 țări, prin intermediul a 102 companii aeriene internaționale

Dubai, primul aeroport internațional în 2023
Aeroportul Internațional Dubai, hub-ul Emirates (Sursă: Hazrat Hussain)

Gestionarea bagajelor

În cursul anului fiscal 2023, DXB a procesat 77,5 milioane de bagaje, cel mai mare volum de bagaje procesate în cursul unui an calendaristic pe aeroport, notează managerii acestuia. „În ciuda unei creșteri de 24,6% de la an la an a volumului de bagaje, DBX, și-a menținut rata de succes de neegalat de 99,8%, cu doar 2,4 bagaje manipulate greșit la 1.000 de pasageri.

Peste 95% dintre pasageri au avut un timp de așteptare mai mic de șapte minute la controlul pașapoartelor la ieșire, în timp ce timpul mediu de așteptare la controlul de securitate la ieșire a fost mai mic de patru minute pentru 97,5% dintre utilizatori. 

Principalele destinații

Londra și-a menținut poziția de principală destinație, cu 3,7 milioane de oaspeți, urmată de Riad, cu 2,6 milioane de oaspeți, și Mumbai, cu 2,5 milioane de oaspeți.

India s-a clasat pe primul loc în topul țărilor de destinație, cu un trafic total de 11,9 milioane de pasageri, urmată de Arabia Saudită, cu 6,7 milioane, și de Regatul Unit, cu 5,9 milioane. alte piețe importante sunt Pakistan (4,2 milioane), Statele Unite (3,6 milioane), Germania (2,5 milioane) și Rusia (2,5 milioane).

Dubai, primul aeroport internațional în 2023
Aeroportul Internațional Dubai, hub-ul Emirates (Sursă: Ibrahim Falqi)

Mișcările aeronavelor

Creșterea de două cifre a numărului de pasageri din timpul anului s-a reflectat și în mișcările de aeronave la hub, care au totalizat 416.405 zboruri (+21,3%), cel mai mare număr de operațiuni înregistrat vreodată la DXB.

Perspective 2024

Previziunile inițiale indică faptul că, în 2024, se anticipează că DXB va primi 88,8 milioane de pasageri, ceea ce plasează hub-ul la mică distanță de recordul său anterior de 89,1 milioane de pasageri stabilit în 2018.

„Această performanță excepțională subliniază emergența Dubaiului ca una dintre cele mai populare destinații turistice din lume și rolul său central în comerțul global, facilitat de conectivitate”, a declarat șeicul Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, președintele Consiliului Executiv din Dubai.

El a adăugat că „Dubai stabilește noi repere în ceea ce privește experiența pasagerilor, cu niveluri de excelență și tehnologii inovatoare care redefinesc constant serviciile aeroportuare”.

Mai multe articole despre aeroporturi:

Liderii aeroporturilor din Europa în funcție de trafic sau creștere

Lideri de Crăciun: 3 companii aeriene, 3 aeroporturi și 3 piețe

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.