Shadow

Cultura, motorul turismului care aduce beneficii tuturor orașelor

Participanții la a treia conferință privind turismul cultural, organizată în comun de Organizația Mondială a Turismului (UNWTOși Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), care a avut loc la începutul lunii decembrie la Istanbul, Turcia, și-au exprimat sprijinul față de cultură ca un motor pentru a proteja patrimoniul viu, a cataliza creativitatea în orașe și a extinde beneficiile socio-economice ale turismului în toate orașele

 

Conferința organizată cu sprijinul Ministerului Culturii și Turismului al Republicii Turcia, a analizat potențialul alianței de turismșși cultură, împreună cu noile tendințe în domeniul tehnologiei și managementului vizitatorilor, pentru a oferi beneficiile mai diversificate pentru vizitatori și comunitățile gazdă, protejând în același timp valorile culturale. 

O concluzie fundamentală a conferinței este necesitatea stabilirii unei legături clare și puternice între agenți de turism, cultură și comunitatea locală. Aceștia subliniază că politicile și strategiile de turism cultural trebuie să ia în considerare perspectivele și interesele comunității locale, care pot, de asemenea, ajuta instituțiile de guvernare să găsească un echilibru între dezvoltarea și conservarea și protejarea patrimoniului

 

Directorul adjunct al UNESCO, Xing Qu, a afirmat rolul esențial al turismului în declararea: „Turismul oferă o șansă extraordinară de a sprijini dezvoltarea economică locală, în timp ce sparge barierele dintre oameni. Folosirea creativității și a inovării tehnologice, precum și protejarea patrimoniului, este esențială pentru promovarea unui turism responsabil și durabil care să sprijine și să unifice comunitățile în anii următori. 

 

Secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili, a declarat: „Cultura este unul dintre motoarele de creștere a turismului, protejarea patrimoniului cultural și promovarea turismului pentru dezvoltarea durabilă fac parte din aceeași ecuație. Faptul că mai mult de 30 de miniștri din întreaga lume s-au adunat aici demonstrează locul pe care cultura îl ocupă în turism”. 

 

Ministrul Culturii și Turismului din Turcia, Mehmet Ersoy, a adăugat: „Alianța de turism și cultură oferă un cadru pentru cooperarea public-privată, educație, investiții și durabilitate”. 

 

Mai mult de 30 de miniștri prezenți au concluzionat că turismul și cultura sunt indivizibile … Cu toate acestea, principala provocare este extinderea activității turismului cultural dincolo de siturile stabilite, menținând în același timp un număr mare de vizitatori. 

 

Prima întâlnire a conferinței s-a axat pe potențialul turismului cultural pentru a ajuta orașele să devină medii și destinații mai durabile și mai creative. Aceasta a concluzionat în unanimitate că sectoarele creative și culturale pot consolida turismul cultural și pot oferi inovații prin acesta, creând legături care transformă turismul într-un instrument care să protejeze patrimoniul cultural tangibil și intangibil. 

 

A doua zi, s-a convenit că inovarea să fie consolidată pentru o mai bună gestionare, promovare și păstrare a patrimoniului și pentru a face turismul cultural accesibil tuturor

 

A treia Conferință mondială UNWTO/UNESCO privind turismul și cultura va avea ca rezultat o declarație care va fi publicată în curând, în care se va reflecta angajamentul intersectorial al tuturor participanților de a consolida parteneriatul în domeniul turismului și culturii cu forța motrice pentru realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă a Națiunilor Unite. Următoarea ediție a conferinței va avea loc în Kyoto (Japonia) anul acesta. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.