Shadow

Cuba s-a redeschis turismului din 15 noiembrie

Ieri, 15 noiembrie, a fost ziua cea mare pentru Cuba, țara din Caraibe și-a deschis frontiera pentru turism. Guvernul cubanez  stabilise un obiectiv ambițios pentru această redeschidere: ca peste 90% din cei 11,2 milioane de locuitori ai săi să fi primit schema de trei doze de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de instituțiile sale științifice. 

Protocoalele în vigoare de la redeschidere se concentrează pe monitorizarea pacienților simptomatici și luarea temperaturii se arată în comunicat. Testul de diagnostic PCR nu va fi solicitat la sosire și se va recunoaște certificatul de vaccinare prezentat de pasageri, deși testele COVID vor fi efectuate aleatoriu.

La doar câteva ore înainte ca insula să înceapă să primească turiști din nou, se poate spune că țara nu și-a atins obiectivul de vaccinare, dar s-a apropiat: la data de 10 noiembrie, 7,9 milioane de cubanezi au fost complet imunizați, reprezentând 71,2% din populație, în timp ce 88,7% au cel putin o doza. Cu toate acestea, acest progres în materie de imunizare în țară a fost remarcabil: în două luni s-a trecut de la peste 7.000 de cazuri de infectare zilnice la doar 400. La fel, toți muncitorii din turism au fost vaccinați și s-a convenit ca înainte de 15 noiembrie să primească doza de rapel.

Astfel, faptul că peste 70% dintre cubanezi complet vaccinați reprezintă un salt cualitativ față de cifrele prezentate de Cuba când și-a anunțat redeschiderea pe 6 septembrie, când doar 36% dintre cubanezi aveau schema completă, ceea ce înseamnă că în această perioadă campania de imunizare a fost de deplin accelerată și a reușit să dubleze această rată a populației vaccinate.

Și această creștere a populației protejate s-a tradus într-o îmbunătățire a stării de sănătate de la o rată a pacienților confirmați în 14 zile de 991,39 la 100.000 de locuitori la acea vreme, această a scăzut la 74,91.

Trebuie amintit că la sfârșitul verii Cuba a fost zguduită de cel mai grav focar de infecții de până acum în pandemie. Chiar pe 5 septembrie, cu o zi înainte de a fi anunțată redeschiderea către turism, insula a registrat cifre de peste 7.000 de cazuri zilnice, 102.000 de pacienți internați în spitale sau centre de izolare și 85 de decese în medie, potrivit datelor Ministerului Sănătății, ceea ce a plasat țara ca una dintre țările cu cea mai mare incidență a coronavirusului din America Latină.

Avansul campaniei de vaccinare a reușit să inverseze creșterea numărului de infecții: la 11 noeimbrie, Cuba avea 362 de cazuri noi, 6.761 admise și doar un decedat în acea zi, potrivit datelor ministerului.

Cuba este una dintre puțiinele țări din lume care și-a creat propriul vaccin și prima din America Latină care l-a dezvoltat în întregime pe teritoriul nostru. Și nu doar una: au fost dezvoltate până la cinci formule, dintre care trei -Abdala, Soberana 02 și Soberana Plus – au deja autorizație de utilizare în regim de urgență în țară. Între timp, candidatele Soberana 01 și Mambisa sunt încă în proces de testare.

Fără carantină

Tocmai, de duminică 7 noiembrie, Cuba primește călători internaționali fără ca aceștia să fie supuși unei carantine obligatorii sau să prezinte un test PCR negativ sau să-l efectueze la sosire, deși trebuie să aibă un pașaport sanitar cu acele vaccinuri certificate de agențiile de reglementare.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.