Shadow

Contribuția turismului la PIB-ul mondial scade la jumătate din cauza pandemiei

World Travel and Tourism Council (WTTC) a prezentat cifre privind impactul „devastator” al coronavirusului asupra turismului global în 2020. În total, pandemia a generat o pierdere a veniturilor de 4,5 trilioane de dolari (3,82 trilioane de euro). De la reprezentarea a 10,4% din PIB-ul mondial, turismul a continuat să reprezinte 5,5%. Acestea sunt cifre care reflectă „amploarea impactului pe care sectorul nostru a trebuit să o suporte în ultimele douăsprezece luni”, în cuvintele președintelui WTTC, Gloria Guevara

Raportul de Impact Economic al WTTC publicat săptămâna trecută, arată o scădere de 49,1% a contribuției sectorului turistic la PIB. O prăbușire „uluitoare” în comparație cu economia globală, care a scăzut cu doar 3,7% anul trecut.

În total, contribuția sectorului la PIB-ul mondial a scăzut la 4,7 trilioane de dolari în 2020 (5,5% din economia mondială), de la aproape 9,2 trilioane de dolari în 2019 (10,4%).

Anul trecut s-au pierdut peste 62 de milioane de locuri de muncă, reprezentând o scădere de 18,5% față de anul precedent, lăsând doar 272 de milioane de angajați în industrie la nivel global.

Aceste pierderi de locui de muncă au fost resimțite în tot sectorul, însă IMM-urile, care reprezintă 80% din toate companiile din sector, au fost cele mai afectate.

Contribuția turismului la PIB și la locurile de muncă în 2019 și 2020.

Trebuie amintit faptul că, în 2019, când călătoriile și turismul au prosperat și au generat unul din patru locuri de muncă la nivel mondial, turismul a contribuit cu 10,6% (334 de milioane) de locuri de muncă la nivel mondial.

Dar organizația avertizează că „amenințarea persistă”, deoarece multe dintre locurile de muncă sunt în prezent susținute de planuri de întreținere a locurilor de muncă de către stat și de ore reduse care, fără o recuperare completă a călătoriilor și turismului, ar putea fi.

Raportul relevă, de asemenea, o scădere „brutală” a cheltuielilor pentru călătoriile internaționale, care a scăzut cu 69,4% față de 2019. Cheltuielile pentru călătoriile interne au scăzut cu 45%, o scădere minoră datorită menținerii călătoriilor interne în diferite țări.

Lupta pentru supraviețuire

WTTC constată că aceste „mari pierderi înregistrate în 2020 reprezintă prima imagine completă a unui sector care se luptă să supraviețuiască în fața restricțiilor paralizante de călătorii și a carantinelor inutile, care continuă să amenințe recuperarea urgentă a economiei mondiale”.

Gloria Guevara a lăudat „acțiunea rapidă a guvernelor din întreaga lume pentru a salva atât de multe locuri de muncă și mijloace de trăi la risc, grație planurilor de intreținere a locurilor de muncă, fără de care cifrele de astăzi ar fi mult mai rele”.

Cu toate acestea, el precizează că Raportul anual de impact economic al WTTC arată „amploarea durerii pe care sectorul nostru a trebuit să o suporte în ultimele douasprăzece luni, care a devastat inutil atâtea vieți și afaceri, mari și mici„.

Președintele și CEO-ul WTTC a subliniat că „cu contribuția sectorului la PIB în scădere cu aproape jumătate, este mai important ca niciodată ca turismul să primească sprijinul necesar pentru a contribui la redresarea economică, care va fi esențială pentru a permite lumii să se refacă de la efectele pandemiei”.

Drumul spre recuperare

În timp ce 2020 și iarna 2020/2021 au fost o ruină pentru călătorii și turism, cu milioane de călători blocați în întreaga lume, cercetările WTTC estimează că, dacă mobilitatea și călătoriile internaționale se vor relua în iunie anul acesta, acestea vor crește semnificativ PIB-urile la nivel global și național.

Conform analizei, contribuția sectorului la PIB-ul mondial ar putea crește dramatic în acest an la 48,5% față de anul anterior. Raportul arată, de asemenea, că, în 2022, contribuția turismului la PIB ar putea atinge aceleași niveluri ca în 2019, cu o nouă creștere interanuală de 25,3%.

WTTC prezice, de asemenea, că, dacă planul global de vaccinare este menținut și restricțiile de călăatorie sunt relaxate chiar înainte de sezonul animat de vară, cele 62 de milioane de locuri de muncă pierdute in 2020 ar putea reveni în 2022.

Pentru a realiza acest lucru, organizația susține cu tărie reluarea călătoriilor internaționale sigure începând cu luna iunie a acestui an, dacă, printre alte măsuri, se adoptă un regim internațional coordonat de testare anti-COVID pentru toți călătorii nevaccinați pentru a elimina carantinele.

În acest sens, organizația a aplăudat adoptarea de către Uniunea Europeană a așa-numitului pașaport COVID, deoarece va contribui la recuperarea călătoriilor și turismului.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.