Shadow

Cererea de transport aerian crește pe fondul unor riscuri macroeconomice sporite

Odată cu eliminarea restricțiilor de călătorie, anul 2022 se încheie cu o creștere a cererii de transport aerian pe mai multe piețe. Cu toate acestea, există riscuri care amenință să perturbe ritmul acestei redresări, de la invazia Rusiei în Ucraina până la încetinire economică iminentă în multe economii importante. Traficul global de pasageri a încheiat anul la 72% din nivelurile din 2019. Se preconizează că traficul global de pasageri va ajunge la 92% din nivelurile din 2019 în 2023, cu 8,4 miliarde de pasageri, și va reveni la nivelurile anterioare pandemiei în 2024

Acest lucru este conform raportului privind perspectivele pentru 2023 al Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI World). În cea de-a douăsprezecea evaluare trimestrală, care analizează impactul pandemiei COVID-19, efectele acesteia asupra aeroporturilor și drumul spre redresare, acesta subliniază că, pentru întregul an 2022, se așteaptă ca traficul global de pasageri să fie de 6,6 miliarde de pasageri, reprezentând 71,7% din nivelurile din 2019, o îmbunătățire față de traficul de anul trecut, care a fost de 4,6 miliarde de pasageri, reprezentând 50,5% din nivelurile din 2019.

Există o variație notabilă între segmentele de piață, cu 60% din nivelurile din 2019 pentru segmentul internațional și 79% pentru cel intern. Într-adevăr, revenirea sectorului la nivelurile anterioare la COVID-19 continuă să fie determinată în principal de zborurile interne, care se așteaptă să revină la nivelurile din 2019 înaintea de numărului de pasageri internaționali. Se așteaptă ca zborurile internaționale să revină la nivelurile anterioare la COVID până în 2025.

Redresarea volumului de pasageri în 2022, a rămas inegală la nivel mondial, piețele din America Latină și Caraibe ajungând la 91% din nivelurile din 2019, în timp ce Asia-Pacific a rămas în urmă cu 52%. 

Riscuri macroeconomice

Raportul evidențiază faptul că, în condițiile în care pandemia COVID-19 a influențat multe decizii politice pe termen scurt în ultimii trei ani, economia mondială se confruntă cu o serie de provocări în 2023, care pun în pericol redresarea în urma pandemiei.

„Interacțiunea dintre conflictele geopolitice și creșterea prețurilor rămâne una dintre principalele amenințări economice la adresa economiei globale”, se arată în document. 

Raportul amintește că, potrivit multor analiști, rata inflației a atins deja un nivel maxim și va scădea până în 2023, stimulată de înăsprirea monetară agresivă a băncilor centrale, ratelor mai mari ale dobânzilor contribuind la răcirea cererii agregate și la asigurarea stabilității prețurilor, dar putând induce o incetinire economică.

Aviația este strâns legată de acești factori macroeconomici: impactul prețurilor și al veniturilor disponibile rămân factori determinanți ai cererii de transport aerian, astfel încât există încă o mare incertitudine în ceea ce privește o redresare rapidă a industriei aviatice, în special pe termen scurt. 

Raportul subliniază faptul că redresarea în 2023 și ulterior depinde încă de mai mulți factori care evaluează în direcții opuse, ceea ce generează un nivel de incertitudine. Pe de o parte, potențială încetinire a creșterii produsului intern brut (PIB) în economiile majore, împreună cu creșterea tarifelor aeriene din cauza prețurilor mai mari ale combustibilului pentru avioane, cântăresc negativ asupra cererii, ceea ce reprezintă un risc de scădere pentru industria din acest an. Pe de altă parte, o piață puternică a forței de muncă și redeschiderea Chinei, a doua mare piață aviatică după Statele Unite, reprezintă un impuls semnificativ pentru traficul global de pasageri.

Cu toate acestea, ACI World estimează că, în timp ce cererea pentru călătoriile de agrement va rămâne probabil puternică în prima jumătate a anului 2023, nivelurile de creștere ar putea fi mai atenuate în a doua jumătate a anului, deoarece efectele ratelor mai mari ale dobânzilor se vor face simțite în toate economiile.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.