Shadow

Cel mai mic sat din Elveția a fost transformat într-un hotel difuz

Recepția și restaurantul hotelului sunt situate în vechiul han al orașului, piața servește de sală de ședințe în aer liber, aleile servesc drept coridoare, iar oaspeții se cazează la casele rustice ale satului. Acesta este cazul satului Corippo – orașul cel mai puțin populat din Elveția

 

Inițiativa a fost promovată de Fondazione Corippo, care luptă împotriva depopulării, declinului arhitecturii locale și abandonului activității rurale în această enclavă a districtului Locarno, din sudul țării, de mai bine de patru decenii. Această fundație a elaborat în urmă cu câțiva ani un plan de recuperare a agriculturii tradiționale și de a crea o ofertă de cazare și restaurante în oraș. Obiectivul său este de a genera resurse pentru a păstra valoarea de patrimoniu a locului, care are în prezent doar 12 locuitori. 

Conform informațiilor furnizate de fundație, proiectul necesită o investiție globală de 6,3 milioane de franci elvețieni (5,4 milioane de euro). Planul este parțial finanțat cu fonduri publice și este, de asemenea, deschis participării la inițiativa privată. Pe lângă faptul că asigură reabilitarea caselor abandonate, aceasta are în vedere restaurarea unor vechi mori, a unei fabrici de pâine și a facilităților unde se uscau castanele. Promovarea cultivării secarei și cânepii, împreună cu creșterea de capre, va contribui la recuperarea activității tipice a zonei și la păstrarea pesisajului acestuia. 

 

Pentru proiectarea complexului turistic, a fost adoptat modelul de infrastructură, care în Italia este cunoscut ca „albergo difusso” (hotel difuz), deoarece în această țară este mult mai dezvoltat decât în Elveția. În opinia fundației, oferta unei serii de cazare independente împrăștiate în satul pitoresc, cu furnizarea serviciilor unui hotel din centru, este „ideală” pentru dezvoltarea durabilă a satului elvețian. „În sfârșit, inima veche a Corripo poate bate din nou”, spune organizația. 

Satul se află în cantonul Tesino și aparține districtului Locarno. Fotografie: Fundația Corippo.
Satul se află în cantonul Tesino și aparține districtului Locarno. Fotografie: Fundația Corippo.

 

Experiența italiană

De fapt, impactul scăzut asupra mediului pe care îl presupune înființarea acestui tip de complexe turistice este unul dintre factorii evidențiati de Associazione Nazionale degli Alberghi Difussi. A fost fondată în 2006 pentru a sprijini dezvoltarea unor astfel de hoteluri în Italia și pentru a-și apăra reputația în fata instituțiilor, a mass-media, a intermediarilor din sector și a cererii turistice. 

 

Acest angajator îl prezintă pe profesorul Giancarlo Dall’Arca ca fiind creatorul conceptului de „adăpost difuz”. A fost conceput pentru a defini un model de cazare care oferă oaspeților o experiență în centrul istoric al unui oraș, cu cazare în case sau camere situate pe o rază de 200 de metri în raport cu clădirea care adăpòstește „inima” a complexului, unde vor fi localizate receptia, serviciul de concierge, restaurantele și alte zone comune. Asociașia distinge acest termen de noțiunea mai generică la care se face referire cu expresia „scattered hotel” (hotel dispers), care nu implică neaparat că unitatea este situată într-un loc de interes cultural și peisagistic special. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.