Shadow

Boeing se confruntă cu o anchetă penală în legătură cu eșecurile de fabricație

Departamentul de Justiție din SUA (DOJ) a deschis o anchetă lui Boeing în legătură cu explozia din 5 ianuarie a unei părți din fuzelajul unui avion 737 MAX 9 al companiei aeriene Alaska Airlines , potrivit The Washington Post. Procurorii federali au audiat mai mulți martori în legătură cu incidentul, inclusiv piloții și echipajul de cabină al zborului Alaska, iar potrivit surselor Post, a fost convocat un mare juriu pentru a examina probele. 

Boeing și un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție au refuzat să comenteze. Cu toate acestea, compania aeriană în cauza a confirmat informația: „Într-un astfel de eveniment, este normal ca Departamentul de Justiție să desfășoare o anchetă”, a declarat Alaska Airlines. „Cooperăm pe deplin și nu credem că suntem ținta investigației”.

Ancheta vine după ce un audit al Administrației Federale a identificat multiple eșecuri ale Boeing în controlul calității procesului de fabricație, o amintire nedorită a problemelor de siguranță care au dus la imobilizarea la sol a flotei timp de 20 de luni în urmă a două accidente mortale în care au fost implicate aeronave 737 MAX 8 în 2018 și 2019.

Boeing se enfrenta a una investigación penal por sus fallos de producción+

Departamentul de Justiție investighează dacă vreun factor care a contribuit la incidentul din 5 ianuarie a încălcat termenii unui acord anterior cu Boeing pentru a rezolva orice responsabilitate penală pentru cele două accidente în care au fost implicate aeronave 737 MAX, potrivit unei surse citate de Washington Post.

Boeing a ajuns la această înțelegere cu justiția în 2021 pentru că angajații au ascuns un defect de siguranță critic implicat în producerea accidentelor care au ucis 346 de persoane în Etiopia și Indonezia. Boeing a fost de acord să plătească amenzi de peste 2,5 miliarde de dolari și a recunoscut că doi dintre piloții săi tehnici au indus în eroare autoritățile federale de reglementare în materie de siguranță cu privire la un sistem software implicat în aceste accidente.

Ca parte a acordului, numit „acord de amânare a urmăririi penale”, Boeing va evita urmărirea penală dacă va îndeplini alte condiții pe o perioadă de trei ani, inclusiv raportarea la timp a oricărei dovezi că angajații sau agenții sau au comis fraude împotriva agențiilor guvernamentale, a autorităților de reglementare sau a clienților săi.

Boeing se enfrenta a una investigación penal por sus fallos de producción+

Divizia penală a Departamentului de Justiție are termen până la 7 iulie pentru a decide dacă va solicita respingerea acuzațiilor din 2021 împotriva Boeing, dacă va prelungi perioada de probă cu până la un an sau dacă va constata că firma a încălcat acordul. O astfel de constatare ar putea relansa urmărirea penală. Boeing face deja obiectul mai multor anchete în urma exploziei din 5 ianuarie.

FAA a intensificat supravegherea proceselor de fabricație și de control al calității și a luat măsura neobișnuită de a limita numărul de aeronave pe care compania le poate produce până când se va asigura că Boeing a rezolvat problemele cu care se confruntă în procesele sale de fabricație.

Agenția a finalizat un audit, descoperind mai multe cazuri în care Boeing și Spirit nu au respectat cerințele de control al calității și a acordat producătorului 90 de zile pentru a elabora un plan de corectare a problemelor.

Potrivit concluziilor preliminare ale Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) în cazul incidentului din 5 ianuarie, fișa ușii părea intactă când a plecat de la Spirit AeroSystems la 20 august. Cu toate acestea, o fotografie împărtășită de angajații Boeing în septembrie anul trecut, după ce a fost îndepărtată pentru reparații, arată că trei dintre cele patru șuruburi cheie lipsesc, iar cel de-al patrulea nu este vizibil în imagine.

Investigația Departamentului Justiție va aprofunda recentele eșecuri de producție și de fabricație cu care se confruntă Boeing, al cărui control al calității a fost expus și care are un impact asupra întregii industrii aeriene, de la disponibilitatea zborurilor la angajarea echipajelor și prețul biletelor, potrivit analiștilor de piață.

Acțiunile Boeing au scăzut brusc în urma acestei știri.

Mai multe informații în SUA acorda lui Boeing 90 de zile pentru a implementa un plan de control al calității.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.