Zborurile transatlantice au crescut cu 40% după acordul open skies

Numărul rutelor directe între Statele Unite şi Europa de Vest, în cadrul acordului open skies (ceruri deschise) a crescut cu 40% din 2010, potrivit unei analize realizate de Centrul de Aviaṭie din Sidney. 

Centrul de Aviaṭie a acreditat că în cadrul Acordului Open Skies dintre Uniunea Europeană din 2008 s-a înregistrat o creştere netă de 88 oraşe perechi conectate între Europa de Vest şi Statele Unite în ultimii şase ani.

“Desigur, Statele Unite sunt o ṭară mare, dar creşterea de 310 rutelor transatlantice între Europa şi Statele Unite depăşeşte cele 260 pentru toata regiunea Asia-Pacific, 256 pentru America Latină şi 191 pentru Africa subsahariană”, se afirmă în raport.

Zborurile transatlantice au crescut cu 40% după acordul open skies

Zborurile transatlantice au crescut cu 40% după acordul open skies

Cu toate acestea, creşterea nu a fost constantă. Numărul de oraşe perechi între Statele Unite şi UE s-a redus de la 252 în 2008 la 222 în 2010. Analiştii Centrului de Aviaṭie a ajuns la concluzia că impactul pozitiv a acordului de liberalizare a pieṭei transportului aerian a fost întrerupt în această perioadă de recesiune economică care a început la sfârşitul anului 2008.

Din 2010, creşterea rutelor Europa de Vest-SUA s-a accelerat de-a lungul timpului. Aproximativ 69 din cele 88 de rute au fost adăugate începând cu 2013, datorate în mare parte apariṭiei companiilor aeriene cu operaṭiuni transatlantice low cost, precum compania aeriană norvegiană Norwegian Air Shuttle şi islandeza Wow.

Creşterea conexiunilor de oraşe perechi către SUA între 2010 şi 2016 a fost dominată de Marea Britanie şi Germania, prima câştigând 23 de rute şi a doua 13. Creşterea companiilor British Airways şi Virgin Atlantic a amplificat numerele traficului din Marea Britanie, în timp ce extinderea internaṭională a companiei airberlin şi aparitia companiei low-cost Eurowings, deṭinută de Lufthansa, au constribuit la creşterea rutelor între Germania şi Statele Unite.

Nouă ṭări mici – Irlanda, Islanda, Portugalia, Danemarca, Belgia, Norvegia, Suedia, Austria şi Finlanda – au înregistrat o creştere netă de 46 de rute. Apariṭia companiilor Norwegian şi Wow, precum şi creşterea companiilor Icelandair, Aer Lingus şi SAS au consolidat conectivitatea aeriană din SUA.

Din contra, între 2010 şi 2016 s-a înregistrat o creştere netă a doar şase rute către Franṭa, Italia, Spania, Olanda şi Elveṭia împreună.

Aceasta nu este o coincidenṭă, a declarat Centrul de Analişti a Aviaṭiei, deoarece grupul Air France-KLM a avut o creştere lentă a capacităṭii.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply