Virusul Zika: companiile aeriene oferă schimbări şi rambursări

La iniţiativa companiilor aeriene din SUA de a oferi rambursări femeilor însărcinate care se tem de Zika, alte companii se alătură la această flexibilizare a politicilor de modificare pentru pasagerele gravide care intenţionau să călătorească în America Latină, având în vedere riscul pe care îl reprezintă virusul de naştere de copii cu microcefalie, printre alte malformaţii congenitale, şi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că boala ar putea atinge niveluri “explozive” şi să contagieze până la patru milioane de persoane după ce s-a răspândit în puţine săptămâni în mai mult de 20 de ţări.

Infencţia cu virusul zika este cauzată de muşcătura insectelor infectate de genul Aedes aegypti (rasesponsabil, de asemenea, şi de dengue şi chikungunya), cunoscute în unele ţări din regiuni ‘picioare albe” şi provoacă de obicei febră uşoară, erupţii cutanate, conjunctivită şi dureri musculare. Până în prezent, nu există niciun vaccin pentru a preveni contagierea, nici medicamente specifice pentru a trata boala, care în patru din cinci cazuri nu prezintă simptome, potrivit Centrelor de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite.

Virus zika: companiile aeriene flexibilizează modificările de bilet pentru femeile gravide. (Fotografie: Ivan Alvarado/Reuters).

Virus zika: companiile aeriene flexibilizează modificările de bilet pentru femeile gravide. (Fotografie: Ivan Alvarado/Reuters).

Potrivit raportului de cazuri, virusul s-a extins în mai mult de douăzeci de ţări de pe continent: Brazilia, Columbia, El Salvador, Guatemala, Guyana Franceză, Haiti, Honduras, Martinica, Mexic, Panama, Paraguay, Barbados, Bolivia, Ecuador, Guadalupe, Guyana, Insulele Virgine Americane, Republica Dominicană şi St. Martin. În paralel, s-au înregistrat cazuri foarte izolate în Europa şi Africa.

La data de 18 ianuarie, SUA a recomandat femeilor gravide să nu călătorească în 14 ţări din America Latină pentru virusul Zika, dar lista a crescut.

 

Modificări şi rambursări gratuite

De asemenea, a crescut numărul companiilor aeriene care permit modificările de bilet fără penalizare sau rambursări gratuite pasagerelor gravide.

Iberia s-a alăturat, de asemenea, la această politică de flexibilizare, acceptând modificări de destinaţie sau data sau cererea de rambursare fără penalizare clientelor sale gravide, aplicând aceleaşi condiţii însoţitorilor care apar pe aceeaşi rezervare. De moment o aplică zborurilor către destinaţiile din Brazilia, Mexic, Panama, Guatemala, Republica Dominicană şi El Salvador, deşi surse din interiorul companiei au spus că, in acest moment, compania face o actualizare a acestei liste.

Aerolineas Argentinas a anunţat la sfârşitul de săptămână că va rambursa toţi banii pe biletele femeilor gravide care decid să anuleze călătoriile lor spre destinaţii considerate de risc pentru virusul Zika, în special, în Brazilia, Bolivia, Columbia, Mexic, Republica Dominicană, Paraguay şi Venezuela. În plus, compania a precizat că va schimba, de asemenea, biletele fără penalităţi, “cu o posibilă plată a diferenţei de tarif”.

De asemenea, compania aeriană din Panama Copa Airlines a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va rambursa sau va schimba biletele femeilor însărcinate care călătoresc în America Latină şi Caraibe, adăugându-se la măsura adoptată de mai multe companii din sector. “Exonerarea de penalităţi pentru rambursare se va face numai pentru femeile gravide şi însoţitorii lor“, a explicat compania într-un comunicat, precizând că va trebui prezentat un certificat medical care să ateste starea lor.

Infographic: El Siglo.

Infographic: El Siglo.

Companiile aeriene din SUA, cum ar fi Delta Airlines, American Airlines şi United Airlines, precum şi grupul LATAM din America de Sud au oferit deja rambursarea preţului biletului femeilor însărcinate a căror destinaţie a fost afectată de virus, în timp ce companiile europene precum Lufthansa şi British Airways au decis să permită doar modificările de dată sau de destinaţie şi unele cazuri, chiar rambursarea pentru pasagerele gravide care au planificat să călătorească în ţările din America Latină şi Caraibe afectate de virus.

În cazul Delta, aceasta a declarat că persoanele interesate de modificarea biletelor pot anunţa acest lucru până pe 29 februarie.

LATAM a informat că femeile gravide şi însoţitorii lor care au realizat deja călătorii internaţionale spre destinaţiile din Brazilia, Columbia, El Salvador, Guatemala, Guayana Franceză, Haiti, Honduras, Martinica, Mexic, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Surinam şi Venezuela “se pot întoarce mai devreme (în funcţie de locurile disponibile fără costuri suplimentare”, în timp ce cele care nu au călătorit încă dar au făcut rezervarea vor putea schimba destinaţia zborului (care depinde de plata posibilă a diferenţei de tarif) sau solicitarea rambursării biletului”. Compania include în alertă sa Brazilia, Columbia, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinica, Mexic, Panama, Puerto Rico şi Venezuela.

JetBlue, la rândul său, va face ajustările necesare pentru călătorii care au nevoie să modifice sau să anuleze zborurile spre destinaţiile afectate de zika. “Clienţii vor putea primi o rambursare sau modificarea zborului sau fără penalizări”, a informat compania.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply