Shadow

Veneția fără croaziere de la 1 august

Consiliul de Miniștri al Italiei a aprobat un decret lege cu măsuri „urgente” pentru protecția căilor navigabile de interes cultural și pentru protejarea Veneției și de la 1 august va fi interzisă intrarea navelor mari. În aprilie, orașul a convocat un concurs de idei pentru a găsi o soluție definitivă la problema croazierelor. 

 

„Pentru a proteja patrimoniul ambiental, artistic și cultural al Veneției, declarat Patrimoniu Mondial de către Unesco, trecerea navelor mari prin Bazinul San Marco, Canalul San Marco și Canalul Giudecca este interzisă de la 1 august„, detaliază decretul aprobat marți de Consiliul de Miniștri, la propunerea premierului Mario Draghi; ministrul infrastructurii și mobilității durabile, Enrico Giovanni și ministrul culturii, Dario Franceschini, și ministrul turismului, Massimo Garavaglia. 

 

Începând cu luna august, navelor de peste 25.000 de tone brute, cu peste 180 de metri lungime sau peste 35 de metri înălțime li se va interzice tranzitul în zonele protejate din laguna Veneției și navelor care produc peste 0,1% sulf. 

Nu vor putea naviga nave de peste 25.000 de tone, cu peste 180 de metri lungime sau peste 35 de metri înălțime (Fotografie: Lucie Hošová on Unplash).

 

Decretul prevede măsuri pentru companiile de transport maritim, managerii de terminale și furnizorii de servicii care sunt cel mai direct afectați de interzicerea tranzitului navelor mari. Pentru aceasta, explică guvernul italian, un fond ad hoc va fi creat în cadrul Ministerului Infrastructurii și Mobilității Durabile

 

În 2021, Unesco a cerut guvernului italian să caute alternative la traficul maritim în zona lagunei Veneției și a fost una dintre condițiile pentru a evita eliminarea de pe lista orașelor patrimoniu mondial pentru a fi considerat loc în pericol. 

 

După aprobarea decretului, ministrul Culturii, Dario Franceschini a fost „mândru de un angajament îndeplinit”. 

 

Conflictul Veneției privind intrarea navelor mari de croazieră a făcut obiectul a numeroase proiecte și inițiative în ultimii ani pentru a încerca să concilieze protecția mediului și a patrimoniului cu interesele economice, având în vedere importanța cheltuielilor turiștilor de croazieră în oraș. La începutul anului trecut, înainte de izbucnirea pandemiei, acest aspect era o prioritate pentru acest segment turistic. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.