Vara se prelungeşte în Europa cu şase zile pe deceniu

Vara în Europa s-a prelungit cu o medie de şase zile pe deceniu în ultimii 35 de ani, afirmă un studiu privind schimbările climatice realizat de cercetări spanioli din mai multe universităţi.

Încălzirea globală şi un fenomen cunoscut ca oscilaţia Atlanticului de Nord (modificări ale temperaturii apei de suprafaţă) au contribuit la această tendinţă climatică.

Autorul principal al studiului a fost profesoara Universitatii Pablo de Olavide, Cristina Peña Ortiz, care a lucrat în colaborare cu cercetătorii Ricardo Garcia Herrera şi David Barriopedro Cepero de la Universitatea Complutense din Madrid şi Instititutul de Geoscience al CSIC, respectiv.

Raportul va fi publicat în revista Journal of Climate editată de American Meteorological Society.

Mai multe rapoarte indică faptul că verile se prelungesc şi că în unele cazuri zilele de temperaturi extreme vor ajunge vor mai creşte. #shu#

Mai multe rapoarte indică faptul că verile se prelungesc şi că în unele cazuri zilele de temperaturi extreme vor ajunge vor mai creşte. Imagine Shutterstock.

Pentru a calcula începutul şi sfârşitul verii cercetătorii au creat un algoritm obiectiv bazat pe praguri locale de temperatură pe care l-au aplicat unei baze de date formate din mostrele de temperatura de zi cu zi colectate de observatoarele din întreaga Europa, pentru perioada 1950-2012.

Rezultatele arată o prelungire medie a verii de 2,4 zile pe deceniu în perioada 2050-2012.

Totuşi, din 1979 prelungirea verii atinge valori cuprinse între 5 şi 12 zile pe deceniu în Europa de Vest şi regiunea mediteraneană.

 

Valuri de căldură

Pe termen mediu şi lung, valurile de căldură în destinaţiile mediteraneene sunt un fenomen climatic extremcare s-ar putea intensifica, conform raportului “Evaluarea schimbărilor climatice în Euroregiunea Pirineilor pentru a îmbunătăţi competitivitatea şi eficienţa sectorului turismului”.

Astfel, în destinaţiile din Marea Mediterană, sezonul turistic ar putea fi extins datorită vremii bune în primăvară şi toamnă, dar ar suferi, în schimb, în lunile iulie şi august mai multe zile “cu temperaturi neplăcute din cauza excesului de căldură”. Adică, cu temperaturi medii egale sau mai mari de 30ºC.

A se vedea, de asemenea, articolul Fenomenele climatice extreme ameninţă turismul.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply