Valoarea companiilor de turism a scăzut la bursă lovite de terorism

Climatul de incertitudine la nivel mondial creat după atentatele de la Paris din 13 noiembrie a afectat din plin principalele companii de turism listate la bursă de valori.

Aşa cum se observă în următoarea tabla, marile companii din industria transportului aerian, hotelieră şi a operatorilor de turism înregistrează fără excepţie scăderi pe bursă din ziua atentatelor din Paris.

De exemplu, preţul acţiunilor al grupului hotelier francez Accor, a scăzut cu 9,10%, în timp ce scăderea în cazul companiei Air France a fost de 9,73%.

Cei doi giganţi ai turoperarii europene, TUI şi Thomas Cook, au văzut cum acţiunile lor au scăzut cu 6,10% şi 3,9%, respectiv.

Alte grupuri hoteliere ale căror acţiuni tranzacţionate pe bursă acumulează pierderi din 13N sunt Intercontinental (-3,8%) şi Marriott (-4,75%).

Şi companiile aeriene low cost suferă: acţiunile easyJet au scăzut cu 10,6% pe bursă, în timp ce cele ale Ryanair scad cu 4,11%.

Nu este vorba doar despre Paris. A se vedea, de asemenea, Rezervările pentru Paris scad cu 27%. Trebuie amintit faptul că la cinci zile după atacurile teroriste din Paris (cu un bilanţ de 129 de morţi), Moscova recunoştea de asemenea ca o bombă a provocat tragedia avionului rus prăbuşit în Sinaia. Aparatul ar fi decolat din Sharm El Sheikh cu 229 de persoane la bord. Toţi au murit.

Mai multe companii aeriene, cum ar fi British Airways şi easyJet, au anulat zborurile spre Sharm El Sheikh până în ianuarie.

Fără a uita atacul terorist de la hotelul Radisson în Bamako, Mali, de la data de 20 noiembrie, care a lăsat 21 de morţi.

Şi la data de 25 noiembrie, un nou atentat în Tunisia a ucis o duzină de oameni, cea mai mare parte ofiţeri ai gărzii prezidenţiale. În timp ce, un atac în Egipt împotriva unui hotel unde erau cazaţi judecători a lăsat şapte morţi.

În plus, 2015 a fost un an teribil pentru Tunisia: la data de 18 martie doi jihadişti din grupul terorist Statul Islamic au ucis 21 de persoane din Muzeul Bardo; şi la 26 iunie au fost ucişi un total de 38 de turişti în alte două atentate jihadiste împotriva a două hoteluri separate din Susa.

Ca şi cum situaţia nu era deja destul de complicată, doborârea unui avion de vânătoare rus de către avioanele de vânătoare turceşti în cadrul conflictului din Siria poate genera o nouă escaladare a tensiunii.

 

“Cea mai mare incertitudine din ultimii 30 de ani”

CEO-ul turoperatorului Thomas Cook, Peter Frankhauser, recunoaşte că nu a mai văzut vremuri atât de incerte în cei 30 de ani ai săi de cariera, după atentatele din Tunisia, Paris şi Egipt.

Managerul spune că, deşi Parisul nu este o piaţă importantă pentru grupul său, atacurile din ziua de 13 noiembrie au afectat încrederea consumatorului atunci când călătoresc.

Profesioniştii din sectorul turismului asumă de cele mai multe ori, aproape ca o dogmă de credinţă, că turismul reuşeşte să se recupereze în termen de câţiva ani după catastrofe de toate felurile. Acest lucru a fost demonstrat în mod repetat, de exemplu, după atentatele din 11S 2001.

Dar, de moment, fondurile de investiţii şi persoanele fizice care şi-au depus economiile în societăţi turistice care sunt cotate la bursă nu par atât de convinşi de acest lucru.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply