Vacanţele de iarnă câştigă cotă de piaţă în Europa

Numărul europenilor care călătoresc în străinătate în lunile de iarnă a crescut cu 50% în ultimii şapte ani, aşa cum reiese din sondajul de tendinţe de turism realizat pentru târgul ITB din Berlin.

Astfel, în timpul sezonului de iarnă a anului 2013, europenii au făcut un total de 127 de milioane de călătorii turistice în străinătate, potrivt raportului World Travel Monitor realizat de  firma de consultanţă IPK International comandat de târgul de turism de la Berlin.

“Acest lucru înseamnă că, în comparaţie cu vacanţele de vară, vacanţele de iarnă au câştigat o cotă de piaţă semnificativă“, explică responsabilii târgului de turism ITB.

De fapt, în ultimii şapte ani, cota de piaţă a vacanţelor în străinătate în sezonul de iarnă a crescut în Europa de la 30% la 40% din totalul turistice făcute pe an.

În plus, potrivit aceluiaşi sondaj, vacanţele la plajă în lunile de iarnă au fost mult mai populare decât călătoriile în staţiunile de schi.

 

Pieţe emitente şi pieţe emergente

Marea BritanieGermaniaFranţa şi Rusia sunt cele mai importante pieţe emitente în timpul sezonului de iarnă. Cu toate acestea, TUI Travel a anunţat că va reduce oferta sa pe piaţa rusă cu 30% în următoarele luni.

De asemenea, scoate în evidenţă Suedia: 52% din turiştii din această ţară preferă să călătorească în străinătate în timpul iernii, mai degrabă decât în lunile de vară.

Vacanţele de vară preferate de turiştii europeni sunt soarele şi plaja, cu 25% din călătoriile în străinătate corespunzătoare acestui segment anul trecut.

Alţi 23% din europeni au ales city breaks, în timp ce 17% din călătorii corespund circuitelor.

În schimb, vacanţele spre destinaţiile de zăpadă în străinatate au reprezentat doar 7% din total. Şi, aşa cum aminteşte ITB, atunci când este vorba de a călătorii în staţiunile de schi, turiştii preferă destinaţiile interne şi nu cele din străinătate.

Călătoriile spre destinatiile de plajă în lunile de iarnă sunt preferate de turiştii europeni. Imagine Shutterstock. #shu#

Călătoriile spre destinatiile de plajă în lunile de iarnă sunt preferate de turiştii europeni. Imagine Shutterstock.

 

Media de durată a sejurului, cheltuielilie şi destinaţiile preferate

În iarna anului 2013, turiştii europeni care au plecat în vacanţă în străinătate au petrecut o medie de 8 zile în călătoriile lor, cu cheltuieli medii de 890 de euro.

Cu toate acestea, se observă diferenţe semnificative în funcţie de tipul de vacanţă: călătorile spre destinaţiile de plajă au avut o durată medie de 10 zile şi cheltuieli de 1000 de euro. În schimb, călătoriile la staţiunile de schi au durat şapte zile şi cheltuielile au fost de 700 de euro.

Spania a fost desinatia cea mai populară pentru călătoriile în străinătate, urmată de Germania, Franţa, Austria  şi Italia.

Cu toate acestea, dacă ne referim doar la destinaţiile de zăpadă, destinaţia lider a fost Austria, urmată de departe de FranţaItaliaElveţia şi Germania.

Spania a fost, de asemenea, destinaţia de iarnă lider la categoria vacanţe pe plajă, urmată de TurciaEgipt, Thailanda şi Grecia.

Aşa cum concluzionează Martin Buck, directorul de turism al Messe Berlin, entitatea care organizează târgul ITB, “climatologic vorbind, vara anului 2014 a fost slabă în multe regiuni din Germania, ceea ce ar putea favoriza piaţa de iarnă în următoarele luni şi genea venituri suplimentare pentru destinaţiile calde cele mai populare”.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply