Uniunea Europeană va studia impactul lui Uber cu intenţia de a-l reglementa

Comisia Europeană (CE) începe luna aceasta o investigaţie despre piaţa de taxi şi a serviciilor de închierere de maşini cu şoferi în statele membre, cu scopul de a determina dacă trebuie reglementate la nivel european servicii ca Uber pentru a asigura “condiţii de concurenţă echitabile” pentru “diferiţii actori de pe piaţă”. Aceasta va analiza, de asemenea, plângerile start-up-ului de tehnologie împotriva Spaniei, Franţei şi Germaniei, ţările în care a fost interzisă aplicaţia sa uberPOP, stâlpul serviciilor sale.

“Trebuie să înţelegem impactul extinderii acestor servicii pentru industria de taxi şi economie şi societate în ansamblul ei”, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei de Transporturi a CE, Jakub Adamowicz.

Purtătorul de cuvânt a confirmat că “Comisia va lansa în septembrie un studiu pentru a analiza pieţele de taxi şi servicii de închiere de maşini cu şofer în statele membre” şi a explicat că “această analiza va oferi informaţii necesare Comisiei pentru a decide cu privire la nevoia de acţiuni ulterioare la nivelul UE şi posibila sa natură”.

Uniunea Europeană va studia impactul lui Uber cu intenţia de a-l reglementa

Uniunea Europeană va studia impactul lui Uber cu intenţia de a-l reglementa

Executivul UE consideră că este vorba de “un sector care este şi va rămâne reglementat în principal la nivel naţional sau chiar local”, dar primeşte cereri atât de la industria de taxi tradiţională cât şi de la noi companii precum Uber “pentru a propune norme ale UE”.

“Obiectivul este de a crea condiţii de concurenţă echitabile pentru diferiţii actori de pe piaţă. Comisia analizează acest lucru în prezent”, a explicat el.

Executivul UE consideră că firme precum Uber şi similare oferă “atât oportunităţi cât şi provocări” şi este “important să inţelegem mai bine modelele lor de afaceri şi modul de funcţionare, în comparaţie cu taxiurile tradiţionale.

“Din acest motiv, Comisia monitorizează îndeaproape problemele şi schimbările pe piaţă, precum şi plângerile specifice”, a explicat el.

Comisarul european pentru Concurenţă, Magarethe Vestager, a clarificat la 4 august pe care “Comisia, în prezent, nu are nicio informaţie care să indice o posibilă încălcare normelor de concurenţă de către Uber, care să justifice o anchetă”.

Comisia a confirmat că a primit “două plângeri de la Uber împotriva Franţei şi alta împotriva Germaniei şi Spaniei”, a explicat Adamowicz. Cele trei ţări au interzis companiei americane să furnizeze servicii pe teritoriul lor.

“Ele sunt analizate cu grija de către serviciile competente ale Comisiei”, a explicat purtătorul de cuvânt, referindu-se la plângeri, în timp ce a clarificat faptul că evaluarea plângerilor respective “nu este o etapă dintr-o procedură de încălcare a dreptului comunitar”.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply