Uniunea Europeană va elimina roaming-ul în 2017

Europenii care călătoresc în Uniunea Europeană nu vor mai plăti tarife de itineranţă sau roaming de telefonie mobilă din iunie 2017, în urma unui acord la care s-a ajuns luni intre Parlament şi Consiliul European după aproape patru luni de când au fost deschise negocierele. Acesta este un acord temporar, care trebuie ratificat de Guvernele celor 28 de state membre ale UE şi care stabileşte standarde pentru protejarea unui internet deschis.

Propunerea iniţială a Consiliului amână sfârşitul plăţilor suplimentare pentru voce, sms şi date în 2018, în timp ce acordul aprobat de către Parlamentul European în aprilie 2014 stabilea eliminarea în decembrie 2015.

“În 2010, am promis că voi elimina costurile de roaming înainte de sfârşitul anului 2015, iar acum sunt doar la un pas de a reuşi acest lucru”, asigură în acel moment comisarul pentru Telecomunicaţii, Neelie Kroes, aşa cum informam în ştirea Parlamentul European dă undă verde eliminării roaming-ului.

În cele din urmă, textul aprobat stabileşte că acest lucru se va întâmpla începând cu 17 iunie 2017, atunci când consumatorii europeni vor putea efectua şi primi apeluri, să trimită sms-uri şi saă utilizeze servicii de date fără a plăti niciun tip de taxa suplimentară, în plus faţă de tariful naţional.

Operatorii vor trebui să gestioneze în egalitate de condiţii tot traficul. #shu#

Operatorii vor trebui să gestioneze în egalitate de condiţii tot traficul. Imagine Shutterstock.

“Europenii au cerut şi aşteptat sfârşitul plăţilor suplimentare pentru roaming, precum şi standardele pentru neutralitate reţelei. Ei au fost ascultaţi”, a declarat înr-o declaraţie a vice-preşedintelui european al Pieţei Digitale Unice, Andrus Ansip.

În aprilie 2016, înainte de dispariţia definitivă a roaming-ului, va începe o perioadă de tranziţie în care tarifele de roaming vor fi reduse în multe cazuri la un sfert din cât plătesc utilizatorii în prezent.

În plus, acordul încheiat în dimineaţa zilei de marţi defineşte normele Uniunii Europene  pentru un internet deschis. Acestea stabilesc principiul de accesului legal la reţea pentru toţi utilizatorii şi garanţiile de neutralitate, prin care operatorii trebuie să gestioneze în mod egal tot traficul, deşi vor putea aplica măsuri de gestionare ale acestuia rezonabile.

Blocarea sau restricţionarea conţinutului va fi permisă doar în circumstante limitate, de exemplu pentru a evita atacurile cibernetice sau congestionarea traficului.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply