Uniunea Europeană va avea un registru al pasagerilor de transport aerian

Comisia pentru Libertăţii Civile a Parlamentului European a aprobat miercurea trecută cu o marjă îngustă raportul care permite începerea negocierilor cu Consiliul şi Comisia cu privire la un sistem european de înregistrare a datelor ale pasagerilor de transport aerian (PNR, acronimul în limba engleză), un instrument cerut de Statele membre pentru a lupta împotriva terorismului internaţional, dar pe care Parlamentul European îl menţinea blocat.

Raportul adoptat ci 32 de voturi pentru şi 27 împotriva stabileşte schimbările promovate de Parlamentul European cu privire la propunerea iniţială de la Bruxelles, în timp ce un alt vot (36 pentru, 14 împotriva şi 8 abţineri) permite negociatorilor să înceapă polemicele negocieri, având în vedere faptul că parlamentarii europeni s-au opus până acum registrului de date ale pasagerilor.

Poziţia Parlamentului European, cu îndoieli cu privire la protecţia vieţii private a pasagerilor, va cere “asigurări” mai mari în acest sens şi va cere ca datele furnizate de companiile aeriene să poată fi utilizate doar pentru “a preveni şi detecta” delicte de terorism şi alte infracţiuni transnaţionale considerate “grave”.

Uniunea Europeană va avea un registru al pasagerilor de transport aerian

Uniunea Europeană va avea un registru al pasagerilor de transport aerian

Lista de infracţiuni prevăzută de deputaţii europeni include traficul de fiinţe umane, exploatarea sexuală a minorilor, traficul de droguri, traficul de arme, muniţii şi explozivi, spălarea banilor şi criminalitatea informatică.

De asemenea, susţine că acesta să fie aplicat zborurilor internaţionale care au punct de plecare sau sosire în Uniunea Europeană, dar nu şi zborurilor intracomunitare între statele membre.

Deputaţii europeni ridică cerinţe pentru a asigura legalitatea oricărei stocare, analiză, transfer şi utilizare a datelor colectate de acest sistem.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply