Un avion hipersonic german pentru a călători într-o oră între Europa şi California

Institutul de Sisteme Spaţiale din Germania (DLR) a recuperat proiectul său de avion hipersonic abandonat în 2007 şi care va oferi posibilitatea de a călători din California în Europa în doar 60 de minute.

Acest vehicul, pe care l-au numit Spaceliner, este capabil de a atinge de 20 de ori viteza sunetului, astfel că ar putea transporta pasageri din Londra la Sidney în 90 de minute. Este de aşteptat ca acesta să fie gata până în 2030, dacă reuşeşte să strângă cele 33.000 de milioane de dolari (29.500 milioane de euro) necesari pentru a-l realiza.

Pentru a-l face mai viabil, DLR a prezentat o versiune de 100 de scaune, capabilă să efectueze zboruri intercontinentale într-o oră, aşa cum au explicat responsabilii pentru această iniţiativa publicaţiei Daily Mail.

Biletele pentru aceste călătorii ar costa sute de mii de dolari. Cu toate acestea, inginerii subliniază că “mai multe sute de milioane de pasageri zboară pe distanţe intercontinentale în fiecare an”, astfel că viabilitatea proiectului ar putea fi asigurată cu “o cotă mică de piaţă” din acest public.

Avionul german va atinge o viteză hipersonică de peste 23.000 de kilometri pe oră. Fotografie: DLR.

Avionul german va atinge o viteză hipersonică de peste 23.000 de kilometri pe oră. Fotografie: DLR.

Avionul va avea două părţi complet reutilizabile. Aceasta este compusă dintr-un Orbiter de pasageri şi o piesă de consolidare cu un sistem de propulsie de rachete alimentat de hidrogen lichid şi oxigen. Acest lucru va permite că motoarele să fie accelerate cu mai mult de 20 de ori viteza sunetului în mai puţin de 10 minute.

Apoi, după separea piesei de consolidare şi de la o înălţime de aproximativ 80 de kilometri, parte de fuselaj unde se află pasagerii va aluneca în jos într-o stare de zbor fără motor şi va ajunge la sol la destinaţia stabilită.

Spaceliner ar avea nevoie de aproximativ opt minute în a urca la o atmosferă superioară Pământului înainte de a atinge din nou o viteză hipersonică de peste 23.000 de kilometri pe oră.

Şi Airbus a patentat un avion supersonic care va uni Madridul şi Mexicul in trei ore, aşa cum am publicat în altă ştire.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply