UE autorizează Ryanair să blocheze comparatoarele de zboruri

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJE) a autorizat joia trecută compania aeriană irlandeză low cost Ryanair să blocheze site-urile de comparare de preţuri pe Internet care folosesc baza sa de date fără permisiunea sa.

Hotărârea răspunde la un litigiu între Ryanair şi site-ul olandez de comparare de preţuri PR Aviation. Acest site obţine datele necesare pentru a răspunde la căutarea individuală pe cale automatizată, în special, plecând de la o colecţie de date legată de site-ul Ryanair, accesibil şi pentru consumatori.

UE autorizează Ryanair să blocheze comparatoarele de zboruri

Compania aeriană a denunţat PR Aviation la justiţia olandeză pledând că acesta a vulnerat drepturile sale asupra colectării de date şi că a acţionat încălcând condiţiile generale de utilizare a site-ului său. Curtea Supremă din Olanda a transferat cazul justiţiei europene.

În hotărârea de joia aceasta, CJE a ajuns la concluzia că directiva UE privind protecţia juridică a bazelor de date “nu se aplică la o bază de date (cum ar fi cea a Ryanair) care nu este protejată de drepturi de autor nici de dreptul sui generis în temeiul directivei în sine”. Prin urmare, directiva “nu se opune ca creatorul acestei baze de date să stabilească limitări contractuale utilizării sale de către terţe părţi, fără a aduce atingere dreptului naţional aplicable”.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply