UE aprobă ca turoperatorul să plătească cazare suplimentară în caz de dezastre sau atentate

În cele din urmă, şi după mai mult de un an de studiu şi respingere din partea sectoruluiParlamentul European şi Guvernele din cele 28 de ţări au ajuns săptămâna trecută la un acord final pentru a modifica legislaţia privind pachetele de călătorie, care include că în cazul în care circumstanţe “inevitabile” şi “imprevizibile”, cum ar fi dezastre naturale sau atacuri teroriste, impiedică turistul să se întoarcă acasă la timp, organizatorul va fi obligat să plătească până la trei nopţi de hotel.

Negociatorii europeni au declarat că acest acord are drept scop consolidarea protecţiei consumatorilor care cumpără pachete personalizate de călătorie, compuse, de exemplu, din zbor, hotel şi maşină inchiriată, de pe Internet. Aceşti turişti (120 de milioane, protrivit estimărilor de la Bruxelles) vor fi de acum înainte acoperiţi de normele UE, care garantează repatrierea în cazul în care un operator de turism dă faliment.

Regulamentul introduce, de asemenea, controale mai stricte privind suprataxele din preţuri, de exemplu, pentru scumpirea combustibilului, care nu poate depăşi 8%. Dacă acest prag este depăşit, turistul poate anula contractul. Dacă au loc circumstanţe “inevitabile” şi “imprevizibile”, cum ar fi catastrofe naturale sau atacuri teroriste, care impiedică turistul să se întoarcă la timp acasă, organizatorul va fi obligat să plătească până la trei nopţi de hotel.

Înainte ca turiştii să încheie orice contract pe Internet, organizatorii şi comerciantii vor trebui să îi informeze de faptul că ei cumpără un pachet şi să îi informeze cu privire la drepturile lor, aşa cum specifică acordul. Informaţiile oferite trebuie să includă numele a cel puţin unei părţi responsabile şi un număr de telefon în caz de urgenţă. Textul final va fi confirmat în următoarele zile atât de Parlamentul European cât şi de Guverne.

Respingere din partea sectorului

În acest sens, trebuie reamintit ceea ce am avansat pe evisionturism cu privire la acest proces şi respingerea generată în sector. Şi, deşi intenţia iniţială a promotorilor modificării legislaţiei era ca organizatorul să asume costul a cinci nopţi de hotel în caz de circumstante “inevitabile” şi “imprevizibile”, în loc de cele trei aprobate, industria şi-a exprimat respingerea faţă de acestea.

Asociaţia de agenţii britanice ABTA a declarat că legislaţia este nedreaptă având în vedere că nu include angajamentul unelor site-uri, în special cele ale companiilor aeriene, deoarece acestea nu sunt în domeniul de aplicare al Directivei. Asociaţia consideră că a include aceste site-uri este esenţial pentru a “asigura o extindere eficientă şi consecventă a protecţiei consumatorilor, care să fie dreaptă cu companiile turistice”.

Pentru asociaţia germană de agenţii şi turoperatori DRV, obligaţia organizatorului de a gestiona o cazare similară celei rezervate iniţial sau a plăti un sejur este un cost mare pentru turoperatori. Ei consideră că această obligaţie ar însemna “o povară suplimentară disproporţionată pentru operatorii de turism”.

Pentru European Tour Operators Association (ETOA) reforma este în mod clar “greşită”, acest fapt fiind demnostrat de cele 435 de amendamente primite. Pentru această asociaţie o reformă a legislaţiei este în mod clar necesară, deoarece cea actuală, elaborată acum mai bine de două decenii, a devenit o încurcătură legală cu prevederi “nepractice, inaplicabile şi care generează multe dispute legale”.

Din partea asociaţiei de agenţii de turism din Spania (CEAV), Eva Blasco asigură că “poziţia oficială a CEAV este că dorim ca această directivă să echivaleze obligaţiile diferitilor actori de pe piaţa turismului. Adică, o agenţie sau un operator de turism să nu aibă mai multe obligaţii decât are o companie aeriană dacă această companie da faliment, pentru că în prezent organizatorul are mai multe obligaţii decât compania aeriană”.

 

Sursă: hosteltur.com

One comment

  1. […] industriei din UE au dat săptămâna trecută aprobarea finală acordului la care a ajuns Parlamentul European pentru modificarea legislaţiei privind pachetele turistice, în special în ceea ce priveşte […]

Leave a Reply