Uber este interzisă în toată Spania prin hotărâre judecătorească

Instanţa Comercială 2 din Madrid a dispus cautelar încetarea activităţii companiei Uber în toată Spania şi utilizarea aplicaţiei sale Uber POP, care pune în contact utilizatorilor şi şoferilor privaţi pentru servicii de transport interurban, măsură solicitată de către Federaţia Profesională de Taxi din Madrid. Rezoluţia coincide cu o decizie similară luată în Olanda Şi New Delhi interzicând Uber, acestea considerând că oferă un serviciu ilegal, în capitala Indiei adăugându-se acuzaţia de viol împotriva unui şofer.

Decizia semnalează că şoferii Uber nu au autorizaţia administrativă şi licenţele stabilite de legislaţia spaniolă pentru transportul de pasageri cu propiul vehicul, ceea ce reprezintă o concurenţă neloială cu şoferii de taxi; şi este luată ca măsură de precauţie pentru a opri presupusa activitate ilegală, în timp ce a fost acceptată cererea asociaţiilor de şoferi de taxi din Madrid împotriva Uber.

Judecătorul îşi bazează decizia pe faptul că atât legea spaniolă cât şi a regiunii Madrid stabilesc obligatoriu licenţă şi o serie de cerinţe pentru transportul de pasageri, “încălcând în mod evident normele legale într-o industrie reglementată“.

Puternica aplicaţie a start-up-ului de tehnologie şi-a început activitatea în Barcelona şi era extinsă în capitala spaniolă şi Valencia. La sfârşitul lunii septembrie, polemicul start-up de tehnologie a anunţat că Uber ajungea în Madrid. A doua zi, administraţia din Madrid oferea un termen companiei Uber pentru a dovedi legalitatea sa. După expirarea termenului limită, Departamentul de Transport a deschis o procedură de sancţiune împotriva lui Uber, argumentând că aceasta realiza activităţi de transport de călători făra licenţă.  De fapt, potrivit Direcţiei Generala de Transport din Madrid, acesta acumulează 25 de proceduri de penalizare deschise împotriva lui Uber.

Uber este interzisă în toată Spania prin hotărâre judecătorească

Cu toate acestea, la o lună mai târziu, Uber anunţă că extindea utilizarea aplicaţiei sale în Valencia. În Barcelona, şoferii de taxi au denunţat ca Uber încalcă patru legi într-un document juridic prezentat la Agenţia Catalană de Consum.

 

Decizia juridică

În rezoluţie, judecătorul clarifică faptul că nu este vorba de o chestiune de dezbatere filosofică despre libertatea pieţei în general şi economia de cooperare în special, fără “o protecţie cautelară bazată pe legislaţia în vigoare“.

Judecătorul ajunge la această concluzie deoarece legea concurenţei neloiale determină că atunci când sunt încălcate norme cerute pentru a funcţiona pe piaţă, încălcarea este ea însăşi o acţiune neloială.

Măsură provizorie adoptată de Tribunalul Comercial nr 2 din Madrid a fost luată fără a asculta compania Uber pentru prejudiciul cauzat propietarilor serviciului de taxi şi pentru că Uber are sediul într-un ‘paradis fiscal’ din SUA Delaware.

În aceeaşi rezoluţie li se cere companiilor de telecomunicaţii şi de plăţi electronice să interzică toate tipurile de tranzacţii şi hosting pentru compania Uber.

 

Măsuri solicitate

Pe partea de dispoziţie, ordonă încetarea funcţionării aplicaţiei Uber, precum şi incetarea şi interzicerea oricărei aplicatii sau orice alt suport sau sistem tehnologic sau informatic pentru a presta serviciul de transport indicat în Spania.

În plus, decizia semnalează că aceste măsuri “vor fi puse în aplicare de îndată ce solicitantul va furniza, în termen de trei zile de la primirea notificării a acestei rezoluţii, garanţia bancară pe timp nedefinit în valoare de 10.000 de euro şi platibilă la prima cerere şi atunci când această instanţă consideră necesar şi suficient”.

Şi cere furnizorilor de servicii de informare recunoscute în Registrul de Operatori al Comisiei de Piaţa a Telecomunicaţiilor să suspende transmisia sau prestarea oricărui serviciu echivalent intermedierii pentru Uber.

 

Sursă: hosteltur.com

One comment

  1. […] aceasta, activitatea Uber înceta în toată Spania prin hotărâre judecătorească. Hotărârea a coincis cu o decizie similară în Olanda şi New Delhi, unde Uber a fost interzis. […]

Leave a Reply