Uber ar putea fi din nou legalizat în Belgia pentru servicii ocazionale

Comisia Europeană a insistat marţi că reglementarea serviciilor de transport pentru particulari oferite prin intermediul platformei online Uber este de competenţa statelor membre, în timp ce şoferii de taxi belgieni şi francezi blocau străzile Bruxellesului, oraşul sediu al Executivului UE, pentru a protesta împotriva planurilor guvernului regional de a permite servicii de transport ocazionale prin aplicaţia UberPop şi, prin urmare, legalizarea activităţii start-up-ului tehnologic, considerată concurenţă neloială de către conducătorii auto profesionişti.

“Acest lucru este de competenţa nationala, dar trebuie să respecte unele principii ale Uniunii Europene, cum ar fi libertatea de stabilire şi altele”, a explicat într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al UE în domeniul Companii şi Piaţa Internă, Lucia Caudet.

Uber ar putea fi din nou legalizat în Belgia pentru servicii ocazionale

Uber ar putea fi din nou legalizat în Belgia pentru servicii ocazionale

 

Demonstraţie la Bruxelles

Aproximativ 600 de şoferi de taxi, majoritatea belgieni, dar şi francezi, au blocat mai multe drumuri importante din Bruxelles pentru a protesta împotriva proiectului de lege de la Bruxelles, considerând că aceasta beneficiază Uber, companie pe care o acuză de concurenţa neloială pentru că şoferii privaţi nu au licenţă şi pentru că nu plătesc aceleaşi taxe.

Cu privire la acest caz concret, purtătorul de cuvânt al UE a evitat comentariile “specifice” şi s-a limitat să amintească, “în mod general”, că reglementarea fiscală a acestui tip de servicii sunt de “competenţa autorităţilor naţionale”. El a mai spus că în cazul în care un Stat membru decide să reglementeze sectorul trebuie să notifice proiectul executivului UE pentru a evalua dacă acesta prezintă vreo “barieră” pentru piaţa internă.

“Uber ucide activitatea şoferilor de taxi, profesionişti care lucrează legal şi îşi plătesc impozitele. În timp ce alţii funcţionează altfel, nu plătesc impozite şi pot oferi servicii mai ieftine”, afirmă unul dintre şoferii de taxi prezenţi la protest.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply