Turismul de wellness în stare bună de sănătate

Europa are o poziţie dominantă clară într-o industrie care a surprins pe toată lumea pentru dezvoltarea sa rapidă din ultimii ani. Doar în 2013 a crescut cu 12%, ajungând la 495.000 milioane de dolari (415.300 milioane de euro), cu creşterea identică a numărului de călătorii efectuate cu această motivaţie în toata lumea, 586,5 milioane. În plus, cheltuielile medii sunt de 1.639 de dolari pe călătorie (1.375 de euro), cu 59% mai mult decât turistul tradiţional, conform rezultatelor studiului SRI International pentru Global Spa and Wellness Summit (GSWS).

Printre motivele acestei creşteri rapide se află potrivit preşedintelui şi CEO-ului GSWS, Susie Ellis, îmbătrânirea populaţiei, creşterea bolilor cauzate de stilul de viaţă şi dificultăţile de medicină tradiţională pentru a atenua unele dintre ele, precum şi extinderea prosperităţii economică şi a vieţii stresante.

De fapt, unele rapoarte sugerează că economia globală de wellness poate ajunge la 3,4 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro), de trei ori veniturile industriei farmaceutice.

 Din această piaţă iasă în evidenţă potenţialul său de dezvoltare, cu un volum de afacere preconizat de 164.000 milioane de euro in 2017.  #shu#

Din această piaţă iasă în evidenţă potenţialul său de dezvoltare, cu un volum de afacere preconizat de 164.000 milioane de euro in 2017. Imagine Shutterstock.

 

Pe această piaţă plutitoare a Bătrânului Continent îşi exercită rolul de lider pentru a genera 40% din călătoriile din motive medicale, 234 de milioane, cu o creştere preconizată de 7,3% pe an până în 2017; în timp ce clasamentul pe cheltuielile turistice ocupă al doilea loc, cu 149.500 milioane de euro, care reprezintă 36% din valoarea totală, depăşit doar de Statele Unite, care deţine 41%.

De fapt, şase din primele zece ţări în funcţie de cheltuieli în acest segment sunt europeni, unde acesta este pe deplin consolidat având în vedere maturitatea pieţei, dar şi potenţialul său mare. Germania conduce clasamentul, cu 30.800 milioane de euro, urmată de Franţa (17.600) şi Austria (10.200 milioane de euro).

Ca şi număr de călătorii, atât cele internaţionale cât şi interne, repetă aceleaşi ţări cu Germania pe primul loc, cu 49,2 milioane pe an, urmată de Franţa (27,3 milioane),Marea Britanie alunecă pe locul trei cu 17,8 milioane, Austria (11,3 milioane) şi Elveţia (10,1 milioane).

 

Prognoze pentru 2017

Dar cel mai interesant lucru pe această piaţă, potrivit experţilor, este potenţialul vast de dezvoltare pe care îl prezintă, deoarece este de aşteptat ca aceasta să ajungă la o cifră de afaceri de 164.000 milioane de euro în 2017, cu o creştere medie globală de 9,9% pe an, condusă de ţări precum Turcia, Polonia şi Rusia, deşi această ultima piaţă va fi afectată de criza internă a ţării.

Țările cu cea mai mare creştere preconizată în ceea ce priveşte deplasările sunt  Rusia  (+13,1%, creştere estimată înainte ca criza să devină acută), Turcia (12,6%) şi  Polonia (+12,4%). Alte creşteri importante sunt prognozate pentru Spania (6,2%), Franţa (5,5%) şi Germania (+4,7%).

 

Motor economic şi de ocupare a forţei de muncă

Turismul de wellness generează 2,4 milioane de locuri de muncă directe în Europa şi un impact estimat de 328.400 milioane de euro în economia continentului.

Aceasta este o tendinţă de neoprit deoarece, conchide Ellis, “cu creşterea numărului de persoane care călătoresc din ce în ce mai mult în căutarea bunăstării corpului şi minţii, turiştii din întreaga lume devin europeni urmând exemplul lor în a învăţa să aprecieze experienţele turismului de sănătate”.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply