Turismul mondial creşte peste aşteptări

Sosirile turistice internaţionale la nivel mondial au crescut cu 5% în primele opt luni ale anului 2014, conform celui mai recent Barometru al Organizaţiei Mondiale de Turism (OMT). “În ciuda provocărilor geopolitice şi o redresare economică care şchioapată, cererea turistică a rămas puternic în timpul sezonului de vârf în emisfera nordică, din iunie până în august”, a informat această instituţie.

Astfel, în perioada ianuarie-august 2014, au călătorit în lume 781 de milioane de turişti internaţionali (vizitatori care înnoptează), cu 36 de milioane mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului 2013.

“Cu o creştere de 5%, turismul internaţional a continuat să crească cu mult peste ceea ce indică tendinţa pe termen lung proiectată de OMT pentru perioadă 2010-2020 (+3,8%)”, explică OMT.

Vârfurile înregistrate în lunile, iunie, iulie şi august, cărora le poate fi atribuită o treime din creşterea totală a anului, şi în care s-a înregistrat o creştere de 4% comparativ cu aceleaşi luni în 2013.

 

Date pentru fiecare regiune a lumii

Cea mai mare creştere a fost înregistrată în cele două Americi (+8%), urmate de Asia si Pacific (+5%) şi Europa (+4%).

Pe subregiuni, America de Nord (+9%) şi Asia Meridional (+8%) au avut cele mai bune rezultate, precum şi Europa de Sud şi Mediteraneană, Europa de Nord, nord-estul Asiei şi America de Sud (toate cu 7%).

Pe de altă parte, “Africa de Nord şi-a consolidat recuperarea de (+4%)”, informează OMT.

“Turismul internaţional continuă să crească mai mult decât era de aşteptat, în pofida noilor provocări mondial”, a declarat Secretarul General al OMT, Taleb Rifai.

“Cu toate acestea, incertitudinile geopolitice în creştere şi faptul că economia mondială da semne de o creştere mai slabă şi inegală cer atenţia noastră”, adaugă Rifai.

Taleb Rifai, secretari general al OMT.

Taleb Rifai, secretar general al OMT.

 

Criza de Ebola

Comentând cu privire la impactul focarului de Ebola din Africa de Est asupra turismului, secretarul general al OMT a spus: “Deşi este prematur să evaluăm impactul real al focarului asupra sectorului turismului, pentru moment nu ne aşteptăm să aibă un efect major asupra industriei la nivel mondial“.

Turismul internaţional în ţările în care transmiterea s-a extins (Liberia, Guineea şi Sierra Leone) reprezintă mai puţin de 1% din toate sosirile internaţionale din destinaţiile africane. Totuşi, trebuie să fim conştienţi că există percepţii greşite despre boala care afectează întregul continent african “. Vezi, de asemenea, ştirea Turismul de safari scade de teama Ebolei.

Deşi pe de altă parte, “şi în conformitate cu informaţiile de la statele membre africane şi de la asociaţiile şi operatorii de turism cheie din principalele pieţe emitente, nu există anulări semnificative pentru a raporta, în pofida unei anumite răciri a rezervărilor“.

Taleb Rifai a reamintit faptul că a treia reuniune a Comitetului de Urgenţă a Regulamentului Sanitar Internaţional în legătura cu focarul de Ebola din 2014 în Africa de Vest, convocată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la data de 23 octombrie 2014, “a reiterat că nu trebuie impuse interdicţii generale călătoriilor şi nici comerţului internaţional”.

“Şi cel mai important, trebuie să creştem urgent eforturile internaţionale pentru a sprijini ţările afectate pentru a opri focarul, asigurând că recomandările OMS sunt puse în aplicare şi să furnizăm, în fiecare moment, informaţii transparente şi în timp real pentru a combate percepţiile greşite şi teama şi a evita pe cât posibil ca această criză să aibă consecinţe pentru întreaga regiune”, a adăugat el.

 

Date privind pieţele emitente

Datele cu privire la cheltuielile pe călătorii în străinătate pentru primele şase-luni ale anului 2014 indică faptul că dintre cele zece pieţe principale ale lumii, cea mai mare creştere a avut loc în China (+16%).

S-a înregistrat, de asemenea, o creştere a cheltuielilor pe turism în pieţele emitente din Franţa (+10%), Italia  (+8%), Statele Unite (+6%), Brazilia (+5%) şi Rusia (+4%).

Printre primele 25 de pieţe sursă în ceea ce priveşte cheltuielile, s-au înregistrat creşteri de două cifre în India (+31%), Norvegia (+22%), Suedia (+12%), Taiwan (+11%) şi Republica Coreea (+10%).

 

Previziuni pentru finalul anului 2014

Pentru întreg anul 2014, este de aşteptat că sosirile turistice internaţionale vor creşte între 4% şi 4,5%, depăşindu-se astfel uşor estimările pe termen lung ale OMT, care anticipează o creştere de 3,8% pentru perioada 2010-2020.

Deşi Indicele de Încredere al OMT prezintă niveluri mai slabe din cauza actualelor riscuri geopolitici şi sanitare, rezultatele rămân pozitive, deoarece 51% dintre respondenţi văd perioada septembrie-decembrie 2014 ca “mult mai bună sau mai bună”, în comparaţie cu 35% care o consideră “la fel” si 14% care o văd “mult mai rău sau mai rău”.

 

Sursă: hosteltur.com

 

One comment

  1. Daca la nivel mondial lucrurile se indreapta usor usor, la noi se bate pasul pe loc…!

Leave a Reply