Turismul mondial a înregistrat cu 50 de milioane mai mulţi turişti în 2015

Anul 2015 s-a încheiat cu un total de 1.184 milioane de turişti internaţionali, aproape cu 50 de milioane mai mulţi decât în anul precedent, ceea ce a însemnat o creştere de 4,4%, potrivit barometrului OMT de Turism Mundial. Europa a rămas lider, deoarece a concentrat mai mult de jumătate din aceste călătorii, cu 609 milioane. Aşa cum evidenţiază această organizaţie, rezultatele de anul trecut au fost afectate de trei factori principali: scăderea preţului petrolului, fluctuaţia puternică a ratelor dobânzilor şi ameninţarea terorismului.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) a evidenţiat fluctuaţia neobişnuită a ratelor de schimb, ieftinirea petrolului şi a altor materii prime au favorizat creşterea veniturilor în ţările importatoare, dar a slăbit cererea exportatorilor.

Astfel, deşi creşterea cererii la nivel mondial a fost semnificativă la nivel mondial, rezultatele nu au fost aceleaşi pentru toate destinaţiile. Ambele condiţii împreună cu îngrijorarea pentru siguranţă au fost cei trei factori care au avut cel mai mare impact asupra turismului în 2015, aşa cum a explicat John Kester, responsabilul de tendinţe de piaţă a acestei organizaţii, la evenimentul de prezentare a evenimentului.

Cu toate acestea, secretarul general al OMT, Taleb Rifai, a semnalat că impactul asupra turismului al atacurilor teroriste este limitat şi pe termen scurt, dar a apărat necesitatea de a călători în continuare ca cel mai bun mod de a face faţă provocării teroriste. El a spus că “panica nu ne poate sechestra, aşa cum îşi doresc ei. Călătoriile trebuie să continue, cu precauţie, da, dar fără a renunţa la a călătorii”.

Nicio ţară nu este imună terorismului. Nu este o problemă a Egiptului, a Turciei sau a Tunisiei, ameninţarea este mondială. De aceea, noi trebuie să ne ocupăm de ea la nivel mondial. Aceasta este o problemă a tuturor şi comunitatea internaţională trebuie să lucreze împreună şi să împărtăşească experienţe”, a afirmat el.

Astfel, siguranţa, împreună cu tehnologia şi creşterea sustenabilă a turismului, constituie cele trei priorităţi ale sectorului, aşa cum a menţionat Rifai.

Una dintre provocările pe care le-a dezlănţuit tehnologia sunt platformele p2p, “împotriva cărora nu trebuie să luptăm. Dimpotrivă, trebuie să profităm pentru că atrag mai mulţi consumatori de turism”, a spus el, Desigur, a adăugat el “trebuie să existe condiţii de concurenţă egale pentru toţii”. În acest sens, el crede că este necesar un anumit tip de reglementare pentru aceste companii noi.

 

Foarte mare creştere

Rezultatele anului 2015, cu un total de 1.184 milioane de deplasări în lume, 50 de milioane mai mult decât în anul precedent, confirmă nivelul puternic de creştere a sosirilor de călători în întreaga lume, pentru că începând cu anul 2010 se înregistrează creşteri de 4% sau mai mult.

Pe regiuni, Europa, America şi Asia-Pacific s-au înregistrat creşteri de 5% în 2015, în timp ce în Orientul Mijlociu avansul a fost de 3%, dar în Africa, cu datele disponibile până în prezent, a fost observată o scădere estimată de 3%, datorită în mare măsura scăderilor înregistrate în nordul continentului.

Sosirile de turişti internaţionali în 2015.

Sosirile de turişti internaţionali în 2015.

– Europa a condus creşterea, cu 609 milioane de turişti străini, cu 29 milioane mai mult decât în 2015, în parte datorită slăbiciunii euro faţă de dolar şi alte valute importante, cum ar fi lira sterlină. Zona din Europa Centrală şi de Est s-a recuperat după scăderea călătorilor de anul trecut, cu o creştere de 6%; în timp ce zona meridională a crescut cu 5% şi cea occidentală, cu 4%.

– Asia şi Pacific au înregistrat cu 13 milioane mai mulţi călători străini, la un total de 277 de milioane, cu Oceania în frunte, cu o creştere de 7%, urmată de Asia de Sud-Est , cu 5%. În timp ce în Asia de Sud şi de Nord-Est, a fost de 4%.

– Continentul american a înregistrat 191 milioane de sosiri, cu nouă milioane mai multe comparativ cu un an în urmă (în creştere cu 5%). Aprecierea dolarului a încurajat turismul emitent din Statele Unite, destinate în principal în Caraibe şi America Centrală.

– În ceea ce priveşte Orientul Mijlociu se estimează o creştere de 3%, la 54 de milioane, un număr care consolidează recuperarea începută în 2014.

– Africa ar fi înregistrat o scădere de 3%, potrivit datele limitate pe care le deţine OMT, cu 53 de milioane de călători. În nord, sosirile au scăzut chiar cu 8%, cu scăderi care au ajuns la 25% în cazul Tunisiei. În Egipt s-a înregistrat o scădere de 2% şi de 1% în Maroc, aşa cum a explicat aceasta.

 

Previziuni 2016

Privind în perspectivă, OMT estimează rezultate pozitive, cu un progres de 4% în sosirile turistice internaţionale, ceea ce ar reprezenta o uşoară scădere comparativ cu 2015.

În funcţie de regiune, se aşteaptă o creştere mai mare în Asia şi Pacific (între 4% şi 5%) şi în America (între 4% şi 5%), urmate de Europa (intr 3,5% si 4,5%). Proiecţiile pentru Africa sunt de între 2% şi 5% şi pentru Orientul Mijlociu de între 2% şi 5%. În aceste ultime regiuni marja este mai mare din cauza volatilităţii acestor destinaţii, aşa cum a explicat John Kester.

 

 Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply