Turismul mondial a înregistrat cu 21 de milioane mai mulţi călători până în iunie

În prima jumătate a anului 2015 s-au înregistrat aproximativ 538 milioane de turişti din întreaga lume, cu 4% faţă de anul trecut, adică, cu 21 de milioane mai mult, potrivit Barometrului OMT al Turismului Mondial. Sosirile internaţionale de turişti au înregistrat o creştere de 5% în Europa, Asia şi Pacific şi Orientul Mijlociu, şi de 4% în America, în timp ce Africa a prezentat o scădere de 6%, potrivit datelor limitate pe care le are această organizaţie despre acest continent.

“Rezultatele arată că, în pofida instabilităţii în crestere, turismul continuă să menţină acelaşi trend pozitiv pe care l-a avut în ultimii cinci ani”, afirmă secretarul general al OMT, Taleb Rifai.

OMT avertizează că în pofida creşterii la nivel mondial, securitatea rămâne un motiv de preocupare, iar situaţia economică este relativ instabilă, deoarece recuperarea ţărilor avansate constrastează cu încetinirea celor în curs de dezvoltare.

Aceasta indică, de asemenea, că în cererea turistică a influenţat şi scăderea preţului petrolului şi fluctuatiile cursului de schimb.

Barometrul Organizaţiei Mondiale de Turism indică faptul că rezultatele pe destinaţii sunt oarecum disparate. Pe subregiuni, Caraibe şi Oceania au obţinut cele mai bune rezultate, cu o creştere de 7% în ambele cazuri, împreună cu Europa Centrală şi de Est şi America Centală (ambele cu 6%).

 

Rezultate regionale

Europa, cea mai vizitată regiune din lume, a condus creşterea cu o creştere de 5% a sosirilor datorită unei monede euro slabe.

Regiunea Asia-Pacific a înregistrat o creştere de 5%, cu Oceania în frunte (7%). Destinaţiile din Asia de Nord-Est şi de Sud-Est (ambele 5%) au prezentat rezultate mixte, conduse de Japonia (47%) până în iulie) şi Thailandia (30% până în iulie). Zona meridională a prezentat o creştere modestă comparativ, de 4%, după doi ani de creşteri de două cifre.

OMT estimează că turismul mondial va creşte între 3% şi 4% la sfârşitul anului. #shu#

OMT estimează că turismul mondial va creşte între 3% şi 4% la sfârşitul anului. Imagine Shutterstock.

Pe continentul american, numărul călătorilor internaţionali a crescut cu 4%, consolidându-se rezultatele bune de anul trecut. Puterea dolarului în Statele Unite a încurajat cererea emitentă. Caraibe (7%) şi America Centrală (6%) au condus cererea. În America de Nord (3%), numărul sosirilor a fost important în Canada şi în Mexic(ambele cu 8%), în timp ce în Statele Unite semnele arată o creştere mai modestă. Majoritatea destinaţiilor din America de Sud (4%) au obţinut rezultate bune, în pofida stagnării turismului extern din Brazilia.

În Africa de Nord s-a înregistrat o scădere de 10% şi de 4% în Africa Sub-sahariană. Pe lângă efectele atacurilor teroriste, unele ţări din Africa Occidental au suferit consecinţele focarului de Ebola şi încetinirea economiilor regionale care depind de exporturile de petrol şi de alte resurse naturale.

Sosirile de turişti internaţionali în Orientul Mijlociu au crescut cu 5%, consolidându-se recuperarea începută în anul 2014.

 

Pieţe emitente

În ceea ce priveşte turismul extern, China şi India au început anul cu o creştere de două cifre în primul trimestru, în timp ce cheltuielile Rusiei şi Braziliei au fost afectate de creşterea economică mai lentă din ambele pieţe şi a deprecierii rublei şi a realului.

În ceea ce priveşte pieţele emitente tradiţionale ale economiilor avansate, cererea din Statele Unite, Franţa, Suedia şi Spania rămâne puternică, dar este mai slabă în Germania, Marea Britanie, Italia şi Canada.

Conform previziunilor OMT prezentate la începutul anului 2015, este de aşteptat ca sosirile turistice internaţionale să crească între 3% şi 4% la nivel mondial pentru întreg anul, în conformitate cu previziunile pe termen lung a creşterii medii anuale de 3,8% pentru perioada 2010-2020.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply