Shadow

Turism pe o platformă petrolieră? Arabia Saudită pregătește deja un proiect

O ofertă variată de hoteluri, restaurante, helioporturi și o mare varietate de activități de aventură, inclusiv sporturi nautice. Acestea sunt câteva dintre principalele atracții ale noului proiect turistic pe care Arabia Saudită îl pregătește deja, care se remarcă prin unicitate: va emula o platformă petrolieră offshore, astfel că va instalată în apele Golfului Persic, cu o extindere de peste 150.000 de metri pătrați. Fondul de Investiții Publice (PIF) din țară a prezentat The Rig (Plataforma), un proiect încadrat în sectorul turismului și divertismentului, unul dintre segmentele strategice cheie ale fondului, „care să sperăm să devină o valoare adăugată pentru economia locală„, explică fondul. Arabia Saudită va fi principalul partener al WTM de la Londra în acest an. Țara speră să ajungă la 100 de milioane de vizitatori până în 2030, deși este relativ nou venit pe scena turistică globală, deoarece s-a deschis pentru prima dată către turismul internațional în septembrie 2019

„Acest proiect este o atracție turistică care sperăm să atragă turiști din întreaga lume și, în acelasi timp, să fie deosebit de popular printre cetățenii și rezidenții țărilor din regiune”, avansează fondul într-un comunicat.

Astfel, inițiativa este în linie cu strategia BIP 2021-2025 de a impulsiona inovația în sectoarele de turism și divertisment al Arabiei Saudite, „oferind oportunități promițătoare de dezvoltare pentru a realiza diversificarea economică în conformitate cu obiectivele Vision 2030”, proiectul prințului moștenitor pentru a moderniza societatea țării sale și a favoriza investițiile străine și rezidența oamenilor de afaceri și a antreprenorilor.

Imaginea noii platforme.

Complexul va avea numeroase atracții turistice, inclusiv trei hoteluri, unsprezece restaurante internaționale, heliporturi și o varietate de activități de aventură, inclusiv sporturi extreme.


Fondul mai arată că, pentru a asigura conservarea durabilă a mediului în jurul platformei, proiectul va urma cele mai bune practici și standarde globale, „care vor sprijini în continuare eforturile Regatului în protecția mediului”.

Pentru a lansa proiectul, PIF a înființat mai multe proiecte și companii importante în diferite regiune ale țării, inclusiv Red Sea Development Company, Alsoudah Development Company și Cruise Saudi Company.


Hotelul în interiorul unui munte

Dar proiectul platformei nu este singurul cu care fondul lucrează pentru a consolida oferta internațională de divertisment și turism a Arabiei Saudite. The Red Sea Development Company a dezvăluit în urmă cu o lună câteva detalii despre hotelul Desert Rock pe care îl construiește pe coasta Mării Roșii, în interiorul unui munte în mijlocul unui peisaj desert.

„Complexul are, de asemenea, vaste dune deșertice, canioane de munte, vulcani latenți și situri culturale și de patrimoniu antice. Este conceput pentru a include hoteluri, proprietăți rezidențiale, facilități de agrement, de divertisment și comerciale, precum și infrastructură de sprijin car pune accent pe energia regenerabilă și conservarea și reutilizarea apei, precum și un sistem circular de management al deșeurilor pentru a asigura că deșeurile sunt practic inexistente”, a explicat compania promotoare.

Fiind unul dintre cele mai mari fonduri de investiții suverane din lume, Fondul de Investiții Publice are un portofoliu larg prin investiții în oportunități atractive pe termen lung în diverse industrii și clase de active la nivel internațional, deschizând în același timp noi sectoare în țară. 

Turismul trebuie să fie noul petrol

Prințul moștenitor Mohamed Bin Salman a propus ca țara să treacă de la o contribuție de 1% a turismului la PIB-ul național, la 10%, într-un plan care se întinde până în 2030.

„Planul este executat de ministrul Turismului Ahmed Al Khateeb, care a angajat-o pe Gloria Guevara, fostul ministru mexican al turismului, ca și consilier special”, fost CEO și președinte al alianței WTTC (World Travel & Tourism Council).

De fapt, Arabia Saudită derulează deja proiecte imobiliare și de infrastructură în valoare de un miliard de dolari (851 milioane de euro) de când și-a lansat planul de transformare economică Vision 2030 in 2016, potrivit firmei de consultanță imobiliară Thomas Farmer. Și acel buget reprezintă doar o treime din totalul cheltuielilor propuse, care vor fi investite în cinci ani.

În luna mai a anului trecut, Arabia Saudită a reușit să instaleze acolo Centrul Regional UNWTO pentru Est, primul care a fost creat după mult timp, și care pentru mulți ar fi avut mai mult sens în Egipt, de exemplu. 

Țara are în desfășurare o dezvoltare turistică uriașă pe coasta de nord, la Mare Roșie. La acest proiect participă, printre altele, studioul Foster, care a proiectat și aeroportul vecin. Primii oaspeți vor sosi la sfârșitul anului 2022.

Saudiții doresc, de asemenea, să transforme Jeddah într-un hub international, finanțând în același timp extinderea companiei aeriene naționale saudite.

Numere care amețesc

Acelasi consultant imobiliar Thomas Farmer subliniază într-o analiză că din cele un trilion de dolari în proiecte care sunt deja în execuție, aproape 575 de miliarde au fost investite în construcția a 1,3 milioane de locuințe, trei milioane de metri pătrați de birouri și peste 100.000 de hoteluri în opt orașe nou construite, în principal pe coasta Mării Roșii în vestul țării.

Alte 300 de miliarde de monedă americană au fost alocate pentru o nouă infrastructură, inclusiv o nouă rețea feroviară vastă și un nou aeroport pentru Riad, care a costat 147 de miliarde și este de așteptat să fie baza unei companii aeriene naționale.

Capitala este un alt obiectiv al investițiilor imobiliare, deoarece, potrivit lui Thomas Farmer, se așteaptă să ajungă până la sfârșitul anului 2023 cu 100.000 de locuințe noi, trei milioane de pătrați de spații noi de birouri și încă 12.000 de camere de hotel în ea, în proiecte în valoare de 63 de miliarde.

La toate acestea se adaugă NEOM, orașul futurist orientat spre turism care se construiește lângă Marea Roșie și Golful Aqaba și al cărui cost final este estimat la 500 de miliarde. 

Vision 2030 este un proiect cuprinzător de dezvoltare a țării lansat de guvernul saudit și promovat de prințul său moștenitor, Mohamed Bin Salman, pentru a-și diversifica economia, care este aproape în întregime dependentă de petrol.

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.