Turcia şi Egipt, disperate la ITB Berlin

Disperate de scăderea rezervărilor de 40% pentru vara viitoare, Turcia şi Egipt au încercat să profite până în ultimul moment de târgul ITB Berlin. Astfel, ele încearcă să convingă turoperatorii europeni cu noi stimulente, cum ar fi subvenţiile de până la 6.000 de euro pe zbor.

Ambele destinaţii au încredere că rezervările last minute le vor ajuta să salveze sezonul 2016, cel puţin pe piaţa germană, dar piaţa rusă o consideră deja pierdută.

După cum vă amintiţi, imaginea Turciei ca destinaţie a suferit un regres grav în luna ianuarie, atunci când un atentat terorist la Istanbul a cauzat moartea a 12 turişti germani. Imagine care va suferi un regres şi mai mare după atentatul de acum 3 zile de la Ankarra care s-a soldat cu 37 de morţi şi peste 125 de răniţi.

Pe de altă parte, Moscova a interzis operatorilor de turism ruşi să vândă călătorii în Turcia, după doborârea unui bombardier rus de către luptătorii turci la graniţa cu Siria.

“Rusia a utilizat în mod greşit turismul ca un instrument de sancţiuni”, spune Ünal, referindu-se la boicotul Rusiei.

La âargul ITB de la Brlin, ministrul turc al turismului, Mahir Ünal, a asigurat că rezervarile au început să crească în luna martie şi a reiterat că destinaţiile de vacanţă din ţară sunt sigure pentru turişti.

Problema este însă că, opinia publică europeană şi, mai ales cea germană este foarte sensibilă la ameninţarea teroristă şi, în general, Estul Mediteranei şi Africa de Nord sunt percepute ca o zonă care trebuie să fie evitată, cel puţin în acest an.

 

Impactul asupra preţurilor

Această scădere a provocat deja preţurilor mai mici spre destinaţii precum Turcia (-4,4% faţă de vara trecută), Egipt (-1,8%) şi Tunisia (-8,4%), aşa cum reflectă datele de rezervare compilate de Gfk.

Cu toate acestea, Turcia refuză să scadă şi mai mult preţurile. “Nu dorim să fim văzuţi ca o destinaie ieftină“, a spus ministrul turc al turismului.

Totuşi, Turcia a anunţat că va extinde subvenţiile pentru operatorii de turism de 6.000 de dolari pe zbor charter şi după lunile aprilie şi mai.

Standul Turciei la târgul ITB din Berlin.

Standul Turciei la târgul ITB din Berlin.

Egipt

A asistat, de asemenea, la târgul ITB Berlin ministrul Turismului din Egipt, Hisham Zaazou, care s-a arătat supărat de restricţiile călătoriilor spre Egipt impuse de guvernul rus şi britanic. Şi Thomas Cook a anulat recent călătoriile spre Sharm-El-Sheikh.

Acest lucru a provocat o scădere a sosirilor de turişti de 50% până acum în acest an.

Egiptul speră ca zborurile operatorilor de turism şi ale companiilor aeriene spre principala sa destinaţie de soare şi plajă, Sharm El Sheikh, să fie repornite cât mai curând posibil, în timp ce a întărit măsurile de siguranţă în zonă.

Pentru că în timp ce în Sharm activitatea este oprită, noile proiecte hoteliere care au fost începute în urmă cu câţiva ani încep să culmineze.

La ITB s-a anunţat, de exemplu, deschiderea unui nou hotel al grupului turc Rixos în Sharm El Sheikh, cu 800 de camere şi opt piscine. Problema este acum cum vor fi umplute acestea…

 

 

Sursă: hosteltur.com şi stiri.tvr.ro

Leave a Reply