TUI si Thomas Cook s-au prăbuşit pe Bursă din cauza situaţiei din Grecia şi Tunisia

Cei mai mari turoperatori europeni, TUI şi Thomas Cook au suferit un dezastru în ceea ce priveşte cotaţiile lor pe Bursă în ultimele zile din cauza instabilităţii create de atentatul din Tunisia şi riscul ca Grecia să iasă din zona euro.

La începutul săptămânii preţul acţiunilor TUI au scăzut cu 8% şi cel al acţiunilor Thomas Cook cu 7%, şi vor continua să scadă, în timp ce ambele grupuri îşi continuă munca de repatriere a clienţilor, precum şi cu a face mai rapide modificările rezervărilor şi restituirea banilor.

În jur de 20.000 de britanici au fost în vacanţă în Tunisia vineri, atunci când a avut loc atacul terorist, în care au murit 38 de persoane. Jumătate dintre ei, aproximativ 10.000, s-au întors deja în Marea Britanie, ţara de origine a cel puţin 18 din persoanele decedate. Aproximativ 4.000 au fost repatriate prin Thomson şi First Choice, în timp ce un număr similar a fost repatriat de Thomas Cook.

Incertitudinea a redus valoarea acţiunilor marilor turoperatori.  #shu#.

Incertitudinea a redus valoarea acţiunilor marilor turoperatori. Imagine Shutterstock.

Atât TUI cât şi Thomas Cook au reacţionat imediat pentru a pune în miscare echipele sale şi a organiza zboruri charter pentru a-i aduce înapoi în ţările lor.

De asemenea, au lansat imediat procedura pentru schimbări şi rambursări. Agenţiile informează că nu au loc anulări doar în Tunisia ci şi în alte ţări din Africa de Nord, în timp ce sunt aşteptate şi în cazul Greciei, deşi în acest caz încă nu s-au produs în general anulări. Această destinaţie înregistra o creştere a rezervărilor în 2015, după mai mulţi ani de recuperare, şi de fapt agenţiile germane înregistrau creşteri de până la 15% în unele puncte turistice. Dar acum, măsuri cum ar fi creşterea TVA-ului la hoteluri în Grecia, ar putea avea consecinţe negative pentru sector.

În orice caz, ambii turoperatori negociază capacitate suplimentară pentru a redirecţiona clienţii lor spre Spania, Portugalia, Turcia sau Bulgaria.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply