Shadow

Al treilea trimestru al anului 2021 ar putea fi sfârșitul începutului

Londra, noiembrie 1942. Premierul britanic Wiston Churchill comentează într-un discurs recentele victorii militare pe care aliații le-au câștigat împotriva naziștilor. Dar el avertizează: „Acesta nu este sfârșitul. Nu este nici măcar începutul sfârșitului. Dar poate fi sfârșitul începutului„. Al Doilea Război Mondial, care începuse în septembrie 1939, va dura până în 1945. 

Al treilea trimestru al anului 2021 ar marca începutul redresării turismului internațional, conform previziunilor așa-numitului Grup de experți al OMT. Până în 2020, pierderile economice suferite de sectorul turistic ca urmare a pandemiei coronavirusului sunt de opt ori mai mari decât cele înregistrate în 2009, în timpul crizei financiare și economice mondiale.

Scădere de 70% până acum anul acesta

În primele opt luni ale anului 2020, numărul călătoriilor internaționale a scăzut cu 70% față de aceeași perioada a anului trecut.

Conform datelor furnizate de OMT, scăderile sosirilor de turiști internaționali în primele opt luni ale anului pe regiuni ale lumii au fost următoarele:

  • Asia și Pacific -79%
  • Africa -69%
  • Europa -68%
  • America -65%
  • Orientul Mijlociu -69%

 

Datele din iulie și august

„Conform celui mai recent Barometru OMT al Turismului Mondial, sosirile internaționale au scăzut cu 81% în iulie și 79% în august, tocmai lunile care tind să fie cele mai aglomerate ale anului și să coincidă cu sezonul de vârf din emisfera nordică”, explică această organizație.

„Declinul fără precedent pune în pericol milioane de locuri de muncă și companii”

„Colapsul din august reprezintă cu 700 de milioane mai puține sosiri comparativ cu aceeași perioadă din 2019 și se traduce printr-o pierdere de 730 de milioane de dolari din veniturile din exporturi din turismul internațional. Aceasta este o pierdere de opt ori mai mare decât cea experimentată în 2009, în timpul crizei economice și financiare globale”, indică OMT.

„Acest declin fără precedent are consecințe sociale și economice dramatice, punând în pericol milioane de locuri de muncă și întreprinderi”, a avertizat secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili. „Acest lucru subliniază în continuare necesitatea urgență de a relua în siguranță activitatea turistică, la momentul potrivit și în mod coordonat”, adaugă el.

Recuperarea din vara a fost de scurtă durată

Potrivit OMT, când s-a aplicat o redeschidere treptată a granițelor internaționale la începutul verii, „Europa a înregistrat scăderi comparativ mai mici în iulie și august (-72% și, respectiv, -69%). Recuperarea a fost însă de scurtă durată, deoarece recomandările și restricțiile de călătoriile au revenit în curând, pe fondul creșterii infecțiilor”.

„La rândul său, regiunea Asia-Pacific a înregistrat cele mai mari scăderi, cu -96% în ambele luni, „ca o reflectare a închiderii frontierelor Chinei și a altor destinații importante din regiune”.

Turismul internațional va scădea cu 70% la sfârșitul acestui an.

În concluzie, spune UNWTO, „cererea pentru călătorii rămâne în mare parte suprimată de incertitudinea constată cu privire la pandemie și lipsa de încredere.

Din aceste motive, OMT prevede o scădere globală de aproape 70% a sosirilor de turiști internaționali pentru întregul 2020.

Cand va veni recuperarea?

Potrivit directorului executiv al OMT, Manuel Butler, „nivelurile din 2019 se vor recupera între doi și jumătate și patru ani, în funcție de scenarii diferite”. OMT: va dura între doi și patru ani pentru a ajunge la nivelul turistic din 2019.

Acum, în ce moment ar putea începe recuperarea turismului internațional? Când am începe să vedem primele cifre de creștere?

Potrivit OMT, așa-numitul Grup de Experți al acestui organism prevede „o revenire a turismului internațional în 2021, în special în al treilea trimestru. Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre experți sugerează că revenirea nu ar avea loc până în 2022”.

Barometrul OMT, octombrie 2020.
Barometrul OMT, octombrie 2020.

Ce încetinește recuperarea?

În prezent, turismul se confruntă cu cinci bariere, potrivit OMT.

  1. Restricții de călătorie
  2. Lentitudine în oprirea virusului
  3. Încredere scăzută a consumatorului
  4. Lipsa unui răspuns coordonat între țări
  5. Deteriorarea economiei
Barometrul OMT, octombrie 2020.

În acest sens, „restricțiile de călătorie sunt considerate principala barieră în calea recuperării turismului internațional, alături de încetineală cu care acest conținut virusul și încrederea scăzută a consumatorilor”.

Mai mult, „lipsa unui răspuns coordonat între țări pentru a garanta protocoale armonizate și restricții coordonate, precum și deteriorarea mediului economic, au fost, de asemenea, aspecte subliniate de experți drept obstacole importante în calea redresării”, conchide OMT.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.