Traficul aerian mondial a acumulat o creştere de 6,3% în primul semestru

Traficul aerian mondial de pasageri a crescut cu 6,3% în primul semestru a anului, cu o creştere de 5,9% a ofertei, în timp ce factorul de încărcare s-a situat la 79,4%, conform celor mai recente date ale Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA).

Cifrele publicate arată o încetinire a tendinţei de creştere din luna mai, lună în care traficul aerian mondial de pasageri a crescut cu 6,9%, ceea ce se datorează în parte sărbătoririi Ramadanului, mai ales în Orientul Mijlociu.

Concret, traficul de pasageri la nivel mondial în zborurile internaţionale a crescut cu 6,3% cu o ofertă cu 6,2% mai mare şi un factor de încărcare de 78,6%. Pe rutele interne traficul de pasageri ai transportului aerian a crescut cu 6,2%, datorită creşterii de 5,6% de scaune pe kilometru şi un grad de ocupare de 80,8%.

Traficul aerian mondial a acumulat o creştere de 6,3% în primul semestru

“La jumătatea drumului al punctului de vârf al sezonului de vară în emisfera nordică, cererea de conectivitate rămâne ridicată”, a apreciat CEO-ul IATA Tony Tyler. “Turismul este seva multor economii şi mulţi călători ajung pe calea aerului”, a explicat directorul organizaţiei.

Directorul a dorit să critice, de asemenea, măsurile luate de guverne în “taxarea companiilor aeriene şi a călătoriilor cu impozite mari”, referindu-se la autorizaţia Franţei, care a dat undă verde la creşterea anuală a taxelor de aeroport din 2016 până în 2020.

A lăudat, în schimb, decizia Indiei, care a anunţat în mod “iminent” o nouă politică de aviaţie.

 

Datele din iunie

În iunie, traficul de pasageri a fost cu 5,7% mai mare, cu o ofertă cu 6% mai mare, decât cea înregistrată în aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce factorul de încărcare a ajuns la 81,1%.

Acest rezultat se datorează în mare parte creşterii rutelor interne, cu un trafic de pasageri cu 6,5% mai mare în a şasea lună a anului şi o ofertă cu 6% mai mare, în timp ce factorul de încărcare a fost de 82,2%.

Pe rute internaţionale, traficul de pasageri în luna iunie a fost cu 5,3% mai mare, oferta a crescut cu 6%, iar gradul de ocupare a fost de 80,4%.

“Iunie a fost o altă lună cu o cerere bună de conectivitate aeriană, în ciuda încetinirii activităţii comerciale în pieţele emergente din Asia-Pacific”, a declarat Tyler. Directorul s-a arătat îngrijorat de impactul crizei datoriilor din Grecia în călătoriile europene.

 

Pe regiuni

În iunie, toate pieţele, cu excepţia Africii, s-au înregistrat creşteri, deşi există diferenţe între diferitele regiuni. Astfel, Orientul Mijlociu a obţinut un trafic de pasageri internaţionali cu 10,5% mai mare care, având în vedere oferta cu 19,5% mai mare, a dus la o scădere a factorului de încărcare, care s-a situat la 74,3%, cu 5,7 puncte procentuale mai puţin.

Traficul de pasageri de lung curier din Asia-Pacific a crescut cu 6,8% comparativ cu creşterea de 9,3% din luna mai, cu o ofertă de 5,8% mai mare şi un factor de încărcare de 78,1%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut.

A treia regiune care a înregistrat cea mai mare creştere de trafic de pasageri este America Latină (+5,9%), cu o ofertă cu 5,8% şi un grad de ocupare de 79,6%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult, în pofida slăbiciunii în Brazilia şi Argentina.

În ceea ce priveşte companiile aeriene europene, cererea sa internaţională a crescut cu 4,1%, cu o ofertă cu 3,5% mai mare şi un factor de încărcare de 84%, 0,4 puncte procentuale mai mult decât în iunie 2014, în timp ce în America de Nord, traficul de pasageri a crescut cu 2,7%, cu o capacitate cu 2,8% mai mare şi un factor de încărcare uşor inferior (-0,1%), de 84,9%.

În cele din urmă, companiile aeriene africane au fost singurele care au înregistrat scăderi (-2%) în traficul de pasageri, cu o ofertă cu 1,7% mai mică şi un grad de ocupare de 67,1%, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât în aceeaşi lună a anului precedent.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply