Tendinţe 2015 în congrese şi conventii: optimism în scădere

Companiile şi destinaţiile din Europa care concurează în turismul de congrese, convenţii şi stimulente au în faţă un an 2015 cu mai multe îndoieli decât certitudini şi o volatilitate ridicată, potrivit analiştilor experţi ai sectorului care au participat săptămâna trecută la târgul EIBTM de la Barcelona. Nu există o previziune clară de creştere, dar nici de scăderi, şi deşi se organizează mai multe eveniment, bugetele de călătorie cu siguranţă vor rămâne stabile. Acest “new normal” al unui sector care încă nu s-a recuperat din criză, care a început în 2008. 

“Starea de sănătate al sectorului MICE şi a călătoriilor corporative depinde mult de situaţia economică globală şi, în acest sens, stagnarea Europei, cu riscul de deflaţie, va influenţa fără îndoială”, explică Rob Davidson, autorul raportului de tendinţe al târgului EIBTM.

La nivel global se estimează o creştere a turismului de congrese şi convenţii, dar vor fi din nou economiile emergente din Asia cele care vor concentra din nou creşterea cererii.

“Suntem încă cufundaţi într-un ‘new normal’ de creşteri modeste în economiile dezvoltate, care fiind atât de modeste, mai puţin de 1%, pot fi uneori la un pas de recesiune”, remarcă Davidson.

În cazul tehnologiilor, companiile şi asociaţiile care vor cere mai multe întâlniri vor fi cele din SUA, China şi Marea Britanie. Există aşteptări bune şi în Germania.

Industria auto şi cea farmaceutică au înregistrat “un an 2014 bun”, potrivit lui Rob Davidson, dar în viitor guvernele europene vor reduce şi mai mult cheltuielile de sănătate, avertizează acest expert.

Industria contrucţiilor începe să-şi revină în Europa şi este un sector în Orientul Mijlociu şi alte economii emergente.

În concluzie, potrivit analistului de la EIBTM, incertitudinea economică impiedică o previziune clară pentru 2015.

“În Statele Unite şi unele părţi foarte concrete din Europa va exista o cerere în creştere, dar Carlson Wagonlit Travel estimează că mărimea grupurilor nu va creşte, i-ar costurile călătoriilor ar putea scădea”, explică Davidson.

Criza din Ucraina, evoluţia Ebolei sau riscul de deflaţie în Europa sunt alte elemente de risc de luat în considerare, adaugă el.

La EIBTM se observă cum echipele de vânzări ale lanţurilor hoteliere europene au deja angajaţi chinezi pentru relaţiile cu clienţii din această piaţă emitentă.

La EIBTM se observă cum echipele de vânzări ale lanţurilor hoteliere europene au deja angajaţi chinezi pentru relaţiile cu clienţii din această piaţă emitentă.

 

Târgul EIBTM a avut loc săptămâna trecută la Barcelona.

 

Sursă: hosteltur.com

One comment

  1. […] Tendinţe 2015 in congrese şi convenţii: optimism în scădere […]

Leave a Reply