Taxiul zburător al lui Airbus

Ducând cursa tehnologiei autonome la următorul nivel, Airbus a arătat o aeronavă autopilatată care poate detecta şi evita obstacolele şi alte aeronave. Noul concept al producătorului aeronautic european numit Vahana poate transporta un singur pasager şi urmăreşte să stimuleze deschiderea traseelor aeriene urbane într-un mod previzibil şi controlat, permiṭând un număr mai mare de aeronave în serviciu şi o aglomerare mai redusă a autostrăzilor terestre

Compania din spatele proyectului – A3, unitatea sa de proiecte şi alianṭe de progres al grupului Airbus din Silicon Valley- crede că automatizarea completă va permite o securitate mai mare, minimizând eroarea umană.

Rodin Lyasoff, CEO al A3 la Airbus Group, a spus în blogul său: “Avioanele noastre vor urma trasee de zbor predeterminate, cu doar mici abateri în cazul în care un obstacol trebuie evitat. Considerăm că acest mod de funcṭionare este compatibil cu viitoarele sisteme de gestionare a spaṭiului aerian şi va permite mai multor aeronave să împartă cerul. Automatizarea completă ne permite, de asemenea, să facem aeronavele noastre cât mai mici şi mai uşoare posibil, şi va reduce în mod semnificativ costul de fabricaṭie“.

Compania, care a avut programat zborul unui prototip de dimensiuni reale la sfârşitul anului 2017, a reunit experṭi în proiectarerea şi fabricarea de avioane, propulsie electrică, autonomia vehiculelor şi certificare avioanelor, făcând progrese semnificative. A3 a completat proiectarea vehicului, a dezvoltat şi achiziṭionat mai multe subsisteme critice şi a colaborat, de asemenea, cu mai mulṭi parteneri externi care au contribuit la construirea corpului primei unităṭi.

Este de aşteptat ca primul prototip de mostră pentru producṭie să fie gata pentru 2020.

Pe lângă colaborările companiei în domenii precum, aerospaṭial, software, cercetare operaṭională, etc., efortul de dezvoltare al lui Vahana va fi deschis: A3 va lansa multe dintre instrumentele sale interne şi codul de zbor sub licenṭă open source.

Vahana, taxiul zburator al lui Airbus.

Conceptul Vahana.

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply