SUA şi Cuba au decis să normalizeze călătoriile între cele două ţări

Reducerea restricţiilor privind călătoriile şi comerţul dintre SUA şi Cuba, precum şi remitentele primite de cubanezi din Statele Unite, sunt unele dintre măsurile pe care le vor negocia guvernele celor două ţări, aşa cum au anunţat ieri simultan preşedinţii Barack Obama şi Raul Castro.

Un schimb de prizonieri – episod demn de Războiul Rece – a fost prologul unei dimineţi pentru că după câteva ore mai târziu să devină o zi istorică: Statele Unite şi Cuba vor relua relaţiile diplomatice după 50 de ani.

Barack Obama şi Raul Castro au vorbit lunea aceasta la telefon pentru a încheia acordul prin care cele două ţări au convenit să iniţieze un dialog pentru a restabili relaţiile. Discuţiile secrete între delegaţiile guvernamentale din ambele ţări pentru a explora normalizarea relaţiilor au început în urmă cu 18 luni şi a fost Canada ţara care a găzduit cele mai multe reuniuni.

Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro “nu a participat la discuţii” în mod direct, dar a permis echipei sale să negocieze. Restabilirea relaţiilor diplomatice vor include deschiderea, în câteva luni, de ambasade în Havana şi Washington.

Vaticanul a facilitat, de asemenea, contactele, primind delegaţii din cele două ţări, şi Papa Francis s-a implicat personal în negocieri cu trimiterea de scrisori către Obama şi Raul Castro, în care solicita eliberarea americanului Alan Gross şi a celor trei spioni cubanezi închisi în SUA, schimbul de prizonieri care a avut loc miercuri.

Decizia lui Obama va marca cea mai importantă schimbare în politica americană faţă de Cuba “în mai mult de 50 de ani”, deoarece preşedintele SUA consideră că măsurile de apropiere cu Cuba sunt “un instrument mai bun decât izolarea” la care a fost supusă insula în ultimele decenii.

 

Aşteptări în industria turismului

Anunţul făcut de preşedintele Barack Obama de intenţie de a restabili relaţiile diplomatice cu insula din Caraibe nu înseamnă că ţara va fi brusc deschisă turismului american. Dar dă speranţe companiilor aeriene, lanţurilor hoteliere şi companiilor de croazieră că în curând vor putea aduce turişti în Cuba.

“Cuba este cea mai mare ţară din Caraibe, deci există unele posibilităţi interesante”, a spus Roger Frizzel, purtătorul de cuvânt al Carnival Corporation, citând de agenţia Associated Press. “Țara are deja o anumită infrastructură pentru croazieră, împreună cu mai multe porturi, astfel că oferă un mare potenţial, dar există şi alte aspecte care trebuie studiate dacă se deschide această piaţă”, a spus el.

Deşi călătoriile în Cuba sunt interzise pentru majortatea americanilor şi cheltuirea de bani acolo, rudele apropiate ale cubanezilor, academicienii şi persoanele cu programe culturale acreditate pot vizita insula. Şi există o mică dar solidă afacere de transport de persoane în Cuba.

Majoritatea operatorilor sunt mici agenţii de turism din zona Miami, cu nume precum Alina’s Travel Co. şi Gina’s Travel Services. Aceşti agenţi organizează zboruri charter cu companii precum American Airlines pentru a transporta grupuri, a detaliat AP, indicând că aproximativ 170.000 de persoane autorizate au călătorit anul trecut, potrivit Departamentului de Comerţ.

 Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice va fi deshisă treptat pentru turismului american, aşa cum este de aşteptat. #shu#

Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice va fi deshisă treptat pentru turismului american, aşa cum este de aşteptat. Imagine Shutterstock.

American Arilines domină multe dintre rutele către America Latină de la baza sa din Miami. Compania organizează zboruri charter spre Cuba de 15 ani, a spus Martha Pantin. Compania operează în prezent între 12 şi 14 zboruri pe săptămână de la Miami la Havana, Holguin, Santa Clara şi Cienfuegos, şi de la Tampa la Habana şi Holguin.

JetBlue Airways a început să organizeze zboruri charter către insulă în septembrie 2011 cu destinaţia Havana şi Santa Clara. “Noi de dorim să ne pregătim şi să înţelegem cum funcţionează această ţară. Ce se întâmplă cu piesele, carantina, echipajele”, a spus directorul executiv al JetBlue, David Berger într-o conversaţie de anul trecut cu The Associated Press.

CEO-ul portalului de turism Orbitz a spus miercuri că speră ca decizia să deschidă calea pentru călătoriile între Cuba şi Statele Unite pentru cetăţenii celor două ţări.

“Sperăm că ziua va veni – cu noroc foarte curând – atunci când toţi americanii vor avea oportunitatea de a călători în Cuba”, a spus Barney Hardford într-o declaraţie.

 

Elemente cheie ale deciziei istorice

Măsurile anunţate de Casa Alba sunt împărţite în mai multe axe.

Restabilirea relaţiilor diplomatice rupte din ianuarie 1961. Preşedintele Barack Obama intenţionează să redeschidă Ambasada SUA din Havana.

Facilitarea călătoriilor din SUA în Cuba. Guvernul american va permite cetăţenilor săi să călătorească în insula din Caraibe într-o duzină de cazuri: vizitarea familiei; călătoriile oficiale ale organizaţiilor internaţionale; ziarişti; cercetători; organizatori de reuniuni; activităţi educative; activităţi religioase; activităţi publice, workshop-uri şi competiţii sportive; activităţi de sprijin al populaţiei cubaneze şi proiecte umanitare; activităţi ale fundaţiilor private, de cercetare sau educative; exporturile şi importurile.

Autorizarea de vânzare a anumitor produse şi servicii din SUA în Cuba. Această măsura încearcă să stimuleze sectorul privat cubanez, aşa cum a informat Casa Albă.

Autorizarea de import de produse din Cuba pentru cetăţenii americani. Călătorii care se întorc de pe insula vor putea aduce achiziţii în valoare de 400 de dolari, sau de 100 de dolari în cazul tutunului şi alcoolului împreună.

Eforturile de promovare a accesului la informaţii al cubanezilor. Potrivit Casei Albe, accesul la internet pe insulă ajunge doar la 5% din populaţie. Furnizorii de telecomunicaţii interesaţi vor primi permisiunea a opera pe insulă.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply