Ştire video: cerul unic european este reactivat cu 3000 mil. €

Comisia Europeană (CE) a alocat 3000 de milioane de euro principalelor companii aeriene şi aeroporturi implicate în programul european SESAR, pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică pe care o necesită realizarea unui cer unic european (SES, pentru acronimul în limba engleză), a cărui obiectiv principal este de a pune capăt fragmentării spaţiului aerian comunitar, permiţând rute mai directe, o eficienţă mai mare în gestionarea traficului aerian şi economii semnifictive de costuri de combustibil şi emisii de CO2.

CE a semnat un acord cu consorţiul SDA (SESAR Dployment Alliance) pentu modernizarea sistemului de management al traficului aerian (ATM) al Uniunii Europene (UE) şi revizuirea organizării spaţiului aerian european, în prezent fragmentat în 28 de părţi corespunzătoare Statelor membre.

Consorţiul, un parteneriat unic în industria aviaţiei între companiile aeriene şi aeroporturi, a fost însărcinat de gestionarea planului de implementare, coordonare şi sincronizare a îmbunătăţirilor în infrastructura de gestionare a traficului aerian de pe continent.

Alianţa A6 este compusă din cei şase pincipalii furnizori de navigaţie aeriană (ANSP) din Europa – DFS (Germania), DSNA (Franta), Enaire (Spania), ENAV (Italia) şi NATS (Marea Britanie). Iar A4 este formată din companiile easyJet, British Airways/IAG, Lufthansa şi Air France KLM.

Cu acest pas, UE intră acum în faza de dezvoltare a SESAR (Single European Sky ATM Research Programme) şi de elaborare de proiecte comune pentru modernizarea sistemelor, făcându-le mai inteligente, ieftine, curate şi sigure; aşa cum a asigurat noul comisar european pentru Transporturi, Violeta Bulc.

“Aceste proiecte vor aduce beneficii economice pentru întreaga UE cu o contribuţie la PIB de peste 400.000 de milioane de euro, crearea a mai mult de 300.000 de locuri de muncă şi reducerea a 50 de milioane de tone de CO2“, a adăugat ea.

 

O zi în spaţiul aerian european

Aproximativ 30.000 de zboruri operează într-o zi în Europa. Spaţiul aerian european este unul dintre cele mai aglomerate şi mai complexe din lume; subliniază purtătorii de cuvânt ai NATS, cel mai important furnizor de servicii de navigaţie aeriană din Marea Britanie. “În fiecare zi mii de controlori de trafic aerian ghidează milioane de pasageri în condiţii de siguranţă spre destinaţiile lor. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, “coregrafia” care este literalmente realizată deasupra capului lor este total neobservată”.

Spaţiul aerian a fost definit ca infrastructură invizibilă, dar este la fel de importantă ca şi drumurile sau calea ferată. Acesta este una dintre axele cele mai strategice pentru turismul, şi a economiei în general, ţărilor şi pentru conectivitatea internă şi cu restul lumii.

Acest video arată vizualizarea datelor de trafic aerian în Europa şi a fost creat de NATS pe baza de date reale. Clipul video prezintă traficul aerian într-o zi tipică de vară în spaţiul aerian european şi subliniază intensitatea operaţiunii care se desfăşoară pe cerurile din Europa, executată 24x7x365.

Alte aspecte de remarcat pe care le evidenţiază NATS sunt structura clară a spaţiului aerian pe continent, rutele Atlanticului de Nord care leagă Europa cu America de Nordrutele aeriene care traversează Marea Britanie şi “munca incredibilă pe care o fac controlorii de trafic aerian împreună cu piloţii şi personalul de la sol“.

 

Statistici vitale

 Într-o zi tipică de vara există în jur de 30.000 de zboruri în tot spaţiul aerian european.

– Ditstanţa totală zburată de avioane care operează aceste zboruri este de 25 de milioane de mile marine (46,3 milioane de kilometri).

– Această distanţă este echivalentă a 1.150 de ori în jurul Pământului sau 114 de călătorii spre Lună.

Clipul video este de 1440x mai rapid decât în timp real. Cealaltă vizualizare corespunde portalului specializat Flightradar.

Ştire video: cerul unic european este reactivat cu 3000 mil. €

Ştire video: cerul unic european este reactivat cu 3000 mil. €

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply