Spania conduce Indexul Mondial al Competitivităţii în Turism

Spania continuă să fie liderul mondial în competitivitatea călătoriilor şi turismului, în faţa Franţei şi a Germaniei, potrivit unui clasament elaborat de Forumul Economic Mondial, care subliniază de asemenea, creşterea regiunii Asia-Pacific şi a Americii Latine. În 2015, Spania a reuşit să conducă pentru prima dată acest clasament conformat de 136 de ţări. Aspectele cele mai bine evaluate în această ediţie sunt siguranţa, infrastructura şi patrimoniul cultural; cel mai prost, birocraţia în afaceri. 

“Cei trei lideri ai clasamentului şi-au securizat poziţiile datorită resurselor naturale şi culturale de clasă mondială şi serviciilor excepţionale de infrastructură şi cazare“, precizează Indexul Compeitivităţii în Călătorii şi Turism, elaborat de  Forumul Economic Mondial, aceeaşi instituţie care organizează reuniunea binecunoscută din Davos.

Studiul este publicat la fiecare doi ani şi analizează comportamentul a 136 de ţări clasificate în macroregiuni.

Acesta analizează 14 dimensiuni diferite, de la preţurile infrastructurii, la condiţiile sanitare şi resursele naturale. În ediţia sa din 2017, îmbunătăţeşte cu o zecime nota Spaniei (la 5,4 din 7) şi atribuie succesul ţării beneficierii de redirecţionarea turismului din Orientul Mijlociu şi Europa de Est din motive de securitate, ofertei sale culturale şi naturale unice, combinate cu infrastructuri solide, conectivitate aeriană bună – cele de transport aerian fiind clasate ca cele mai bune nouă din lume- şi politici puternice de promovare a sectorului.

Printre principalele puncte slabe ale Spaniei, studiul evidenţiază competitivitatea preţurilor mai scăzută, unde se situează pe locul 98 din 136. În urma ei se situează Franţa, Germania, Italia sau Regatul Unit. La acest capitol câştigă destinaţii precum Iran, Egipt, Malaezia sau Argelia. În plus, mediul de afaceri este clasat pe locul 75, o zonă care evaluează facilităţile pentru a intreprinde, investi şi chiar a încheia contracte.

Spania conduce Indexul Mondial al Competitivităţii în Turism

Spania conduce Indexul Mondial al Competitivităţii în Turism

Marile economii dezvoltate ocupă poziţii de top, dar studiul arată că regiunea macroeconomică Asia-Pacific deţine performanţa cu “îmbunătăţiri mai mari” în ceea ce priveşte atractivitatea pentru turism, chiar înainte regiunii Americilor. Acest lucru demonstrează potenţialul pieţelor emergente, în special în Asia de Est, deoarece aproape toate ţările incluse pe listă şi-au îmbunătăţit punctajul, în special Hong KongChinaCoreeaMalaezia şi India.

În ceea ce priveşte America, recepţia călătorilor internaţionali creşte la 201 milioane, în comparaţie cu cele 170 de care informa anteriorul raport (referitor la perioada 2013-2015). “Mexicul continuă să conducă în America Latină în timp ce continuă să crească decalajul cu Statele Unite şi Canada: a urcat opt poziţii în această ediţie şi termeni globali ocupă acum locul 22″, detaliază documentul.

În ceea ce priveşte România, ţara noastră ocupă poziţia 68 din 136, stând cel mai bine la capitolul sănătate şi igienă şi siguranţă. Punctele cele mai slabe ale Romaniei sunt resursele culturale şi business travel, urmat de infrastructură de transport aerian. Cel mai prost stăm la prioritatea acordată turismului, capitol la care ocupăm locul 108.

Puteţi găsi indicatorii României la următorul link

 

Sursă: hosteltur şi WEF

Leave a Reply