Cele mai sigure companii aeriene din lume în 2016

Pentru al treilea an consecutiv, compania aeriană australiană Qantas s-a plasat pe prima poziţie a clasamentului celor mai sigure companii aeriene din lume anul trecut, format din 20 de companii de reţea şi 10 companii aeriene low cost din 407 operatori monitorizaţi de AirlineRatings.com. portal specializat în monitorizarea şi clasificarea industriei de transport aerian în conformitate cu criteriile şi siguranţa produselor.

Completând topul 20, apar în ordine alfabetică Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nipon Airways (ANA)American AirlinesCathayPacific AirwaysEmiratesEtihad AirwaysEva AirFinnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines,  KLMLufthansaSASSingapore AirlinesSwissUnited AirlinesVirginAtlantic şi Virgin Australia. Faţă de anul trecut, a ieşit de pe primele locuri British Airways.

În topul 10 al companiilor low cost apar, în ordine alfabetică, AerLingus, Flybe, Hong Kong Express, JetBlue, Jetstar Australia, Thomas Cook, TUI Fly, Virgin America, Volaris şi Westjet.

Cele mai sigure companii aeriene din lume în 2016

Cele mai sigure companii aeriene din lume în 2016

Rezultatele auditurilor realizate de organismele care conduc aviaţia, cum ar fi FAA şi ICAO, precum şi auditurile guvernamentale, istoria operaţională şi inregistrarea incidentelor şi accidentelor fiecărei companii aeriene, sunt unii dintre factorii luaţi în considerare de sistemul de evaluare al portalului pentru a ajunge la clasificarea lor.

AirlineRatings.com subliniază faptul că în topul 20 al companiilor tradiţionale au fost clasificate “companii care sunt mereu în fruntea inovaţiei pentru siguranţă, precum şi în reînnoirea flotei lor, devenind un sinonim de excelenţă“. În ceea ce priveşte companiile low cost, “aceste companii au depăşit strictul şi exigentul Audit de Siguranţă Operaţională realizat de Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IOSA, IATA Operational Safety Audit) şi au un record excelent de securitate”.

Din cele 407 companii intervievate, 148 ocupă topul şapte al clasamentului de siguranţă de şapte stele, dar aproape 50 au doar o stea sau mai puţin. Există 10 companii aeriene cu doar o stea şi aceste companii sunt din Indonezia, Nepal şi Surinam.

În alegerea Qantas ca şi cea mai sigură companie din lume, AirlineRatings.com a remarcat faptul că, timp de 95 de ani de istorie ca şi cea mai veche companie aeriană din lume care a operat fără intrerupere, “a acumulat un record extraordinar de premiere în cadrul operaţiunilor şi siguranţei şi acum este aceptată ca şi operatorul cu cea mai mare experienţă în industrie.

De fapt, compania aeriană australiană a fost un lider în dezvoltarea sistemului de navigaţie aeriană al viitorului; un înregistrator de date de zbor pentru a monitoriza randamentul avionului şi apoi performanţa echipajului; aterizări automate folosind Sistemul Global de Navigaţie prin Satelit, precum şi aproximări de precizie în jurul munţilor în nori folosind RNP. Qantas a fost compania aeriană lider în monitorizarea în timp real a motoarelor sale prin intermeiul flotei sale utilizând comunicaţii prin satelite, ceea ce a permis companiei aeriene să detecteze probleme înainte să devină o problemă majoră de securitate.

Qantas este compania aeriana care a inovat cel mai mult în dezvoltarea de mai multe sisteme de siguranta operaţională.

Qantas este compania aeriana care a inovat cel mai mult în dezvoltarea de mai multe sisteme de siguranta operaţională.

Anul 2015 “a fost un an perturbator pentru siguranţa aviaţiei cu unele accidente tragice şi bizare de magnitudine, cum ar fi dezastrele Germanwings şi Metrojet. Cu toate acestea, potrivit datelor Aviation-Safety.net, cele 16 accidente din 2015, cu 560 de morţi au fost sub media ultimului deceniu de 31 de accidente şi 714 morti. Anul 2015 a reprezentat, de asemenea, o îmbunătăţire semnificativă faţă de anul 2014, atunci când au existat 21 de accidente mortale cu 986 de decese”, a afirmat AirlineRatings.

Purtătorii de cuvânt au arătat, de asemenea că, în pofida acestor date negative, trebuie să ne amintim că, în 2015 companiile aeriene din lume au transportat un număr record de 3.600 milioane de pasageri în 34 de milioane de zboruri în 2015. Mergând cu 50 de ani în urmă, există un număr umitor de 87 de accidente în care au murit 1.597 de persoane atunci când companiile aeriene au transportat doar 141 milioane de pasageri, 5% din numărul curent.

 

Criterii de siguranţă

Sistemul de clasificare al AirlineRatings.com ia în considerare o serie de factori legaţi, considerând de asemenea că companiile care se află în fruntea inovaţiei pentru siguranţă şi lansarea de noii aeronave.

Criteriile de evaluare a siguranţei de 7 stele sunt următoarele:

*Certificat IOSA, auditoria operaţională IATA: 2 stele. Aceasta evaluare este recunoscută pe plan internaţional, cu toate că nu este obligatorie.

*Să nu fie pe ‘lista neagră‘ a Uniunii Europeana (UE) a companiilor care au interdicţia de a zbura în spatiul său aerian: 1 stea.

*Să nu fi avut accidente mortale în ultimii 10 ani, cu excepţia cazului în care acestea au fost cauzate de acte de terorism sau răpire: 1 stea.

*Ca ţară de origine să aibă aprobarea FAA: 1 stea. Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA interzice ţărilor şi nu companiilor aeriene zborul în spaţiul aerian din SUA, care nu aderă la standardele internaţionale în domeniul aviaţiei pentru operaţiuni şi de întreţinere a aeronavelor.

*În cazul în care compania aeriană a fost retrasă din circulaţie de către autoritatea de siguranţă aeriană: se scade o stea o dată la cinci ani de la momentul în care a fost lăsată pe teren.

*În cazul în care compania aeriană operează o singură aeronavă de fabricaţie rusească, se scade 1 stea. 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply