Shadow

Scăderea înnoptărilor din cauza pandemiei mai pronunțată în sudul și estul Europei

În 2020, prin Airbnb, Booking, Expedia Group sau TripAdvisor, au fost rezervate în jur de 272 de milioane de nopți pentru sejururi scurte în unitățile de cazare din Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 47% față de 2019, anul precedent pandemiei de COVID-19. Eurostat a compilat datele și a pregătit o analiză pe regiuni care arată clar impactul inegal al prăbușirii rezervărilor dintre sudul și estul Europei și nord. 

În timp ce înnoptările oaspeților au crescut ușor în ianuarie și februarie 2020, comparativ cu 2019, începutul restricțiilor de la declararea pandemiei în martie 2020 a dus la oprirea călătoriilor brusc în aprilie și mai. Mai exact, -93,2% în aprilie și -84,6% în mai, comparativ cu aprilie și mai 2019.

După ce multe țări au relaxat restricțiile de călătorie în vară, numărul de înnoptări și-a revenit, deși a fost în continuare mult mai mic decât în 2019 (-38,3% în iulie și -25,8% în august).

Sosirea celui de-al doilea val al pandemiei în toamna-iarna 2020 a provocat un alt impact sever asupra cifrelor rezervărilor spre sfârșitul anului (-71,8% în noiembrie).

Evoluția înnoptărilor pe regiunie ale UE în 2020.

Cu toate acestea, afacerea de cazare a fost afectată pe termen scurt în mod inegal în toată Europa, țări precum  Italia (-60,2%) și Spania (-58,1%) fiind mai grav afectate decât Franța (-25%) sau Germania (-20,6%). Și opt țări (Republica Cehă, Grecia, Italia, Cipru, Ungaria, Malta, Slovenia și Irlanda) au înregistrat scăderi de peste 60%. După cum se poate observa în Graficul Eurostat, în cazul României doar zona București-Ilfov a înregistat scăderi de peste 60% și zona de Vest de peste 45%; în restul țării înregistrându-se scăderi mai mici.

Datele regionale arată că destinațiile tradiționale de vară din jurul Mării Mediterane, precum și orașele mari, au fost mult mai afectate decât media europeană. Principalele destinații turistice urbane precum Roma (-78,0%), Barcelona (-75,6%) sau Praga (-73,5%) au pierdut aproximativ trei sferturi din înnoptările din 2020.

Analiza înnoptărilor în funcție de originea oaspeților arată că turismul intern a scăzut doar moderat (-6,7%), în timp ce turismul internațional a scăzut cu peste două treimi.

Comparație a înnoptărilor rezervate online între 2018, 2019 și 2020.

Țări precum Croația, Italia sau Spania, care au avut în ultimii ani ponderi foarte mari de oaspeți internaționali (67,7%, 74,1% și respectiv 95,4%) au fost mult mai afectate decât, de exemplu, Franța sau Germania, unde ponderile oaspeților internaționali au fost mult mai mici (42,7% și 36,9%).

În acele țări, unele regiuni au cunoscut chiar și o creștere a numărului de înnoptări a oaspeților în primul an de pandemie.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.