Rusia caută un partener în Emiratele Arabe Unite pentru a construi un mega aeroport în Cuba

Guvernul rus se aşteaptă să găsească în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, partneri de investiţii pentru construirea mega-aeroportului în Cuba, care doreşte să devină cel mai mare hub de interconectoare pentru toată America Latină reluând proiectul unui Aeroport Internaţional în San Antonio de los Baños. Pentru observatori nu scapă faptul că reactivarea unui plan anunţat în iulie anul trecut, în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în insulă (a se vedea: Rusia intenţionează să construiască un aeroport în Cuba) are loc, exact în contextul deblocării relaţiilor dintre Washington şi La Habana şi când Moscova se confruntă o creştere izolare şi sancţiuni pentru rolul său în conflictul din Ucraina.

În declaraţiile sale pentru ziarul în limba engleză din Abu Dhabi, The National, ministrul rus din Industrie şi Comerţ, Denis Manturov, a spus că guvernul lui Vladimir Putin este dispus să investească cel puţin 200 de milioane de dolari (aproximativ 178,5 mil. €) în proiectul noului aeroport –lucrare care ar putea include revenirea la dezvoltarea unui port şi construirea unei linii feroviare – şi că ţara era în conversaţii cu Mubadala Development Company, societatea de investitţii deţinută în totalitate de guvernul său din Abu Dhabi, pentru a deveni partenerul său.

Rusia caută un partener în Emiratele Arabe Unite pentru a construi un mega aeroport în Cuba

Rusia caută un partener în Emiratele Arabe Unite pentru a construi un mega aeroport în Cuba

 

Scopul este de a dezvolta o mare platformă de interconectare a diferitelor traficuri din America Latină şi, în principiu, ar fi construit într-una din fostele bazele militare ale insulei, aşa cum era prevăzut. Participarea Rusiei în aeroport face parte din planul lui Putin de a descărca mii de milioane de dolari ale datoriei cubaneze rămasă din epoca sovietică. Între timp, purtătorii de cuvânt ai Mubadala au evitat să concretizeze participarea sa în proiect, comentând doar că firma “revizuieşte în mod regulat o serie de diferite oportunităţi de investiţii cu partenerii săi ruşi“.

Vestea participării Rusiei la un nou aeroport cubanez apare în paralel cu runda de negocieri care au loc la Washington între guvernul Statelor Unite şi cel al Cubei privind restabilirea relaţiilor diplomatice. Datorită dezgheţului dintre cele două ţări mai mulţi investitori americani se uită la posibile oportunităţi pe insulă, dar reprezintă, de asemenea, o provocare economică pentru Rusia, vechi aliat al Cubei, deoarece se confruntă cu sancţiuni internaţionale pentru rolul său in revoltă din Ucraina, afirmă ziarul.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply