O reţea de femei din Ierusalim caută în turism o ocupaţie profesională

O reţea de femei iudeene şi kurde, ultra-ortodoxe şi palestiniene din Ierusalim încearcă să îşi facă loc în industria turismului deschizând uşa casei lor călătorilor dornici să cunoască aceste comunităţi. 

Cu cinci ani în urmă, Consiliul Local din Ierusalim a promovat iniţiativa “Femeile şi fabulele”, care instruia participantele în tehnici de afaceri, iar un grup dintre acestea a ales să folosească aceste cunoştinţe pentru a căuta un punct de ieşire profesional în sectorul turismului.

Condus de femei din diferite comunităţi, iniţiativa este că acestea primesc vizitatori în casele lor. De fapt, în calitate de antreprenoare, acest grup şi-a propus să-şi pună talentele la dispoziţie şi să arate talentele lor în pictură, muzică, şi artizanat şi a generat astfel venituri pentru economiile lor familiale în comunităţi în care rata fertilităţii ridicată lasă femeile doar în rolul lor de mamă.

În calitate de anfitrioane, acestea oferă ateliere de lucru, mâncăruri de casă şi poveşti despre strămoşii şi viaţa lor, cu care creează un mediu intim, cel mai apreciat de vizitatorii care folosesc serviciile lor în căutarea unui alt mod de a face turism.

Ierusalim

Ierusalim

Efrat Guiat, o evree de origine yemenită, şi-a reluat profesia de ghid turistic, în timp ce are grijă de familia ei. “Sunt fericit. Acest proiect mi-a permis să combin maternitatea cu munca mea”, a declarat pentru agenţia Efe, în valea Ein Kerem, în vestul Ierusalimului.

Împreună cu alţi zece locuitori ai Ein Karem, oraşul natal al părinţilor lui Ioan Botezatorul, în conformitate cu tradiţia creştină şi cu centrul de pelerinaj- a consolidat “o reţea de experienţe” pentru turişti cu care ating un venit de între 4.000 şi 8.000 de sekeli (1.000 şi 2.000 de euro) fiecare. “Am reuşit să contribui cu un salariu în casa mea”, afirmă Efrat.

Shoshana Karbasi îi face pe turişti să danseze pe muzica Judeo-Spaniolă (ladină) ca semn al unei moşteniri care a început în Spania, a trecut prin Maroc şi s-a terminat la Ierusalim.

Conectată cu Isaac Al Fasi, andaluzian din secolul al XI-lea şi lider al comunităţii evreieşti din oraşul Lucena (Cordoba), Shosana a cercetat oroginile sale pe care le arată acum turiştilor sub forma unor poezii şi poveşti.

Iniţiativa, extinsă în mai multe cartiere, în prezent cuprinde 60 de femei, a explicat agenţiei Efe Yael Kurlander, directorul programului municipal, pe care Ministerul Turismului din Israel îl studiază pentru a se deplasa în locaţii, precum Tel Aviv.

“Majoritatea nu a mai lucrat niciodată”, afirmă Orly Ben Aharon, consilier al primăriei pe probleme ale femeilor.

“Fără îndoială, acest program deschide o serie de oportunităţi pentru femeile care nu pot părăsi casa datorită caracteristicilor comunităţii lor”, explică Mina Gene, de la ministerul menţionat mai sus.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply