Registrul de pasageri din nou în discuţie după atacul terorist de la Paris

După atentatul din Paris împotriva redacţiei săptămânalului Carlie Hebdo, în care au fost ucise 12 persoane şi rănit alte 10, autorităţile europene analizează un pachet de măsuri care să sporească securitatea şi apărarea în Uniunea Europeană (UE). Deşi nu se cunosc detaliile, crearea unui PNR european, centru al controverselor în Europa pentru posibila încălcare a drepturilor individuale ale pasagerilor de transport aerian, este prima măsură menţionată, precum şi înăsprirea controalelor în aeroporturi şi aplicarea noilor restricţii obiectelor permise în bagajul de mână, deoarece ameninţarea împotriva aviaţiei comerciale este “mare”, potrivit unor surse europene.

Passenger Name Record (PNR), registrul cu numele pasagerilor, colectează informaţii cu privire la rezervările făcute şi care se află în sisteme companiilor aeriene. Acesta conţine toate datele personale şi datele de contact a fiecărui pasager şi include forma de plată, itinerariile, etc, şi acumulează informaţia inclusă în diferitele rezervări pe care le va face ulterior începând de la biletul de avion, la hotel sau închirieri de maşini, printre altele. Registru există până la data ultimului element pe care îl conţine.

 

Din nou pe masa discuţiilor

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune consolidarea registrului şi schimbul de date de pasageri ai transportului aerian (PNR) în programul său de luptă împotriva terorismului, în urma atacului de la Paris.

Registrul de pasageri din nou în discuţie după atacul terorist de la Paris

Acest lucru a fost anunţat vinerea aceasta la Riga noul preşedinte european după ceremonia de preluare a preşedinţei prin rotaţie al Uniunii Europene (UE). Într-o conferinţă de presă în capitala letonă, Juncker a subliniat că ştie din experienţă care “nu ar trebui să reacţionam într-un moment ca acesta pentru riscul de a merge foarte departe sau de a nu face suficient, dar Comisia va propune un nou program de a combate terorismul în următoarele săptămâni”.

Această consolidare de măsuri de siguranţă şi apărare în Uniunea Europeană va fi unul din punctele prioritare pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a miniştrilor Afacerilor Externe a UE, programată pentru data de 19 ianuarie la Bruxelles şi pe care o vor avea miniştrii Afacerilor Interne la Riga, la data de 29 ianuarie.

 

În centrul controverselor

Crearea unui PRN european, subiect de controverse pentru posibila încălcare a drepturilor individuale şi protejarea datelor călătorilor, este prima măsură menţionată în cadrul unui plan de siguranţă.

Dispoziţia nu este acceptată de către mai multe state ale UE şi partide politice din diferite ţări, în afară de respingerea reticenţă a Parlamentului European de când a fost propusă cu câţiva ani în urmă la cererea Statelor Unite şi pe care a blocat-o din 2011; o poziţie care are sprijinul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) şi care a fost reiterată în luna decembrie (a se vedea: Registrul de date ale pasagerilor confruntă Executivul şi Parlamentul UE).

Ca urmare a noului capitol de terorism, Comisia doreşte să ajungă la un acord cu Parlamentul European pentru a crea definitiv registrul european de date de pasager cunoscut ca PNR. Potrivit purtătorului de cuvânt de Interne al CE, “datele despre pasageri permit identificarea suspecţilor în funcţie de obiceiurile de călătorie neobişnuite sau suspecte de a avea legătură cu activităţi teroriste“, a subliniat el, reamintind că există deja astfel de acorduri cu Statele Unite, Australia şi Canada.

În timp ce majoritatea deputaţilor europeni resping categoric acest registru, cei care nu se opun explică faptul că l-ar accepta doar “dacă are drept scop securitatea şi sunt prezentate dovezi Parlamentului cu privire la necesitatea sa” cum este cazul deputatului olandez Sophie Ind’t Veldt, care consideră că să spui că PNR va permite urmărirea mişcărilor potenţialilor terorişti “nu este serios” şi a adaugat că “dacă se adoptă directiva, va dura ani de zile pentru a o pune în aplicare. Nu este răspunsul la temerile momentului”. De asemenea, ea a amintit că, potrivit experţilor, “trebuie investit mai mult în inteligenţă şi ca serviciile secrete să accepte să facă schimb de informaţiile pe care le au”.

Mai exact, Stânga Unită, Liberalii şi Verzii resping frontal registrul care se bucură de sprijinul deplin, la capatul opus, partidele conservatoare -Partidul Popular şi conservatorii britanici. În centrul, grupul socialist, deşi admite necesitatea unui singur PNR, consideră că propunerea prezentată încalcă drepturile cetatenilor.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply