Registrul de date ale pasagerilor confruntă Executivul şi Parlamentul UE

Şefii de Stat şi de Guvern ai Uniunii Europene au cerut preşedintelui Parlamentului European, Martin Schluz, ca instituţia pe care o prezidează să “reconsidere” respingerea sa de creare a registrului european de date ale pasagerilor de transport aerian, similar celui care există deja în alte ţări, precum Statele Unite, Canada şi Australia. Din punct de vedere politic, subiectul este blocat de rezervele deputaţilor socialişti, liberali şi verzi şi, din partea formală, există o consultare în desfăşurare la Curtea de Justiţie al Uniunii Europene.

După ce s-a întâlnit cu lideri europeni la Bruxelles, Schulz a dezvăluit ca prim-ministrul britanic, David Cameron şi alţi lideri i-au cerut să transmită deputaţilor importanţa de a avea un intrument ca acesta din “motive de siguranţă”.

Necesitatea de a controla jihadiştii, care după ce au luptat în Siria şi Irak doresc să se întoarcă în UE sau ultimele atacuri teroriste din Canada şi Australia, au fost unele dintre exemplele invocate de liderii de a-l convinge pe Schulz.

Registrul de date ale pasagerilor confrunt Executivul şi Parlamentul UE

Registrul de date ale pasagerilor confrunt Executivul şi Parlamentul UE

Problema este blocată în Parlamentul European de către rezervele deputaţilor socialişti, liberali şi verzi, dar şi prin consultarea Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la alte aspecte conexe, concret, acordul prin care UE se angajează să transfere datele pasagerilor spre Canada.

În acest context, cele 28 de state membre au cerut preşedintelui Parlamentului European o ratificare a acordului cu Canada fără a aştepta decizia Tribunalului. “Eu am fost în favoarea unei ratificări imediate”, a recunoscut Schulz, care a avertizat că nu a fost urmate de majoritatea.

“Este normal ca o instituţie să ceară altei instituţii să-şi reconsidere o decizie; şi o voi duce la următoarea conferinţă de preşedinţi, pentru că aici se decide dacă un punct este inclus sau nu în agendă“, a declarat socialistul german.

Pe lângă Cameron, noul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a fost unul dintre liderii care i-au cerut lui Schulz ca Parlamentul European “să reconsidere” cererea de evaluare legală a Curţii de Justiţie, invocând “motive de securitate”, aşa cum a explicat Schulz însuşi.

 

 

Sursă: hosteltur.com

2 comments

  1. […] În luna decembrie, şefii de Stat şi de Guvern ai Uniunii Europene au cerut preşedintelui Parlamentului european, Martin Schulz, ca instituţia să reconsidere respingerea sa faţa de crearea unui registru european de date ale pasagerilor de transport aerian, similar celui care există deja în alte ţări, cum ar fi Statele Unite, Canada şi Australia. Din punct de vedere politic, tema era blocată de rezervele deputaţilor socialişti, liberali şi verzi şi, pentru partea oficiala, exista o consultare în curs in materie la Curtea Europeană de justiţie. (A se vedea: Registrul de date ale pasagerilor confruntă Executivul şi Parlamentul UE). […]

  2. […] Dispoziţia nu este acceptată de către mai multe state ale UE şi partide politice din diferite ţări, în afară de respingerea reticenţă a Parlamentului European de când a fost propusă cu câţiva ani în urmă la cererea Statelor Unite şi pe care a blocat-o din 2011; o poziţie care are sprijinul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) şi care a fost reiterată în luna decembrie (a se vedea: Registrul de date ale pasagerilor confruntă Executivul şi Parlamentul UE). […]

Leave a Reply