Registrul de date ale pasagerilor: cele 28 de state adoptă poziţii mai flexibile pentru a ajunge la un consens

Miniştrii europeni de Interne au atenuat poziţia lor pentru a ajunge la un acord cu Parlamentul European (PE) pentru crearea unui registru european de date ale pasagerilor aerieni, şi a finaliza astfel înainte de sfârşitul anului negocierile.

Cele 28 de state membre ale UE au acceptat reducerea la şase luni a timpului cât vor fi disponibile datele pasagerilor înainte să le fie ascuns numele, faţă de cele nouă luni oferite săptămâna aceasta Parlamentului European, au spus surse UE.

În schimb ei propun ca ţările să poată include în PNR (registrul european de pasageri aerieni) datele zborurilor care sunt efectuate în UE, şi nu doar exterioarele, un aspect asupra căruia a insistat Franţa, considerându-l fundamental pentru a preveni atentatele, cum ar fi cele din 13-N de la Paris. Acum Parlamentul European va trebui să ia o decizie în această privinţă.

Registrul de date ale pasagerilor: cele 28 de state adoptă poziţii mai flexibile pentru a ajunge la un consens

Registrul de date ale pasagerilor: cele 28 de state adoptă poziţii mai flexibile pentru a ajunge la un consens

“Toată lumea înţelege că nu există timp de pierdut. Acordul este echilibrat şi proporţional”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Dimistris Avramopoulos, care a insistat că “trebuie să îmbunătăţim siguranţa respectând în acelaşi timp drepturile”.

Preşidenţia UE a Luxemburgului, la rândul său, a subliniat importanţa ajungerii la un acord pentru a facilita negocierile cu Parlamentul European, după cinci ani de negocieri.

Există o nouă negociere între instituţii programată pentru 15 decembrie, după care va trebui să voteze Comisia parlamentară de Libertăţi Civile şi Plenul Parlamentului European, ceva ce surse diplomatice franceze cred că ar putea avea loc în această lună.

Comisia Europeană (CE) a propus directiva privind crearea unui PNR european în februarie 2011, dar negocierile au rămas blocate în aprilie 2013, atunci când Parlamentul a refuzat să dea undă verde acestei măsuri, considerând că depăşea principiul de proporţionalitate şi încalcă dreptul la viaţă privată al cetăţenilor.

După atentatele din ianuarie din Franţa, PE a acceptat să revină asupra dosarului pentru a încerca să ajungă la un acord cu ţările în 2015.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply