Reacţii la atentatul din Turcia şi consecinţe pentru turism

Perspectivele pentru 2016 se complică pentru sectorul turistic turcesc în urma atentatului terorist din 12 ianuarie de la Istanbul, în care au murit zece turişti, opt dintre aceştia fiind germani.

Şi, aşa cum constată Kinda Chebib, analist la Euromonitor International, “explozia din Istanbul, care a avut loc într-un loc turistic atât de proeminent, va avea probabil un impact negativ asupra sosirilor turistice în Turcia pe termen scurt şi mediu.

Faptul că atentatul a avut loc în centrul turistic al oraşului şi că au existat turişti germani şi norvegieni printre victime pare să indice că impactul va fi mai mare în pieţele emitente europene, adaugă expertul.

Pe de altă parte, atentatul din Istanbul a avut loc într-un context care era deja complicat  pentru industria turismului din Turcia, spune Euromonitor.

În acest sens, trebuie reamintit atentatul de la Ankara din luna octombrie a anului trecut (în care au murit 103 persoane), conflictul cu kurzii, apropierea de războiul civil din Siria şi restricţiile pentru a călători în Turcia impuse de guvernul rus.

Între timp, grupul german de turism TUI se aşteaptă ca atentatul de la Istanbul să aibă efecte negative asupra rezervărilor de călătorii în Turcia.

Preşedintele consiliului de administraţie al operatorului de turism, Fritz Joussen, a spus că “este momentul în care familiile fac rezervările pentru vacanţa de vară în Turcia, dar mulţi preferă să aştepte”. “Trebuie să trăim cu incertitudinea şi să oferim alternative”, a adăugat preşedintele TUI.

Reacţii la atentatul din Turcia şi consecinţe pentru turism

Reacţii la atentatul din Turcia şi consecinţe pentru turism

Reacţii după atentat: ajung anulările

În urma atacului terorist de la Istanbul, Berlin a recomendat turiştilor germani din Turcia să evite “provizoriu” locurile publice şi “atracţiile turistice” în acest oraş.

La rândul său, gubernul turc susţine că atentatul a fost comis de “un membru al Dáesh, cetăţean străin”.

De asemenea, preşedintele, Recep Tayyip Erdogan, a subliniat faptul că ţara eurasiatică “este primul obiectiv al tuturor organizaţiilor teroriste care operează în regiune, deoarece Turcia luptă împotriva lor în mod decisiv”.

Atentatul a lăsat un impact profund asupra industriei turismului, pentru că multe rezervari au fost anulate la câteva momente după atac, a indicat preşedintele Asociaţiei Sultanahmet de Turism, Yasar Yavuz, reflectă cotidianul Hürriyet.

“Turiştii doresc acum să plece. Caută deja bilete (pentru a se întoarce în ţările lor). Cu această explozie, anul 2016 a finalizat pentru noi“, s-a plâns omul de afaceri.

Este prima dată când Dáesh sau Statul Islamic loveşte interesele economice turceşti şi, în special, industria turismului, deoarece trei dintre atentatele sale din 2015 au fost direcţionate împotriva reuniunilor convocate de stânga pro-kurdă din ţară.

 

OMT: “Este o ameninţare globală”

La rândul său, Organizaţia Mondială a Turismului (OMT) a condamnat “ferm” atacul comis la Istanbul.

“Acest eveniment tragic ne aminteşte încă o dată că ne confruntăm cu o ameninţare globală, care necesită un răspuns coordonat din partea tuturor guvernelor şi a comunităţii internaţionale. Turcia este o destinaţie turistică lider şi suntem siguri că aşa va fi în continuare”, a spus secretarul general al OMT, Taleb Rifai.

 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply