Qatar: investiţiile milionare în turism din ce în ce mai mult sub semnul întrebării

Un raport al Confederaţiei Internaţională a Sindicatelor pune sub semnul întrebării în mod foarte critic dezvoltarea din Qatar. În această ţară bogată din Golful Persic se prevede construirea de hoteluri în valoare de 15.600 milioane de euro pentru ca aceasta să fie gata înainte de 2022, atunci când va avea loc Campionatul Mondial de Fotbal al FIFA.

În 2011, existau o sută de unităţi de cazare în regim hotelier în Qatar şi era deja programată în acel moment construirea a altor 130, astfel încât până în 2020 vor exista 95.000 de camere de hotel suplimentare, aşa cum afirmă acest raport.

Actualul grad ocupare mediu în Qatar este de 70% în hotelurile şi apartamentele sale de sejur scurt, indică raportul.

“Cu toate acestea, 65% dintre persoanele care călătoresc în ţară aparţin categoriei de turism corporate, în timp ce 8% aparţin categoriei MICE (întâlniri, stimulente, convenţii, şi expoziţii)”, afirmă documentul.

“Nu există cerere pentru mai multe hoteluri, conform cifrelor actuale dacă nu ar avea loc Cupa Mondială, care este decisivă pentru planurile Qatarului de a deveni o destinaţie pentru turismul de leisure”, indică raportul întocmit de Confederaţia Sindicală Internaţională.

Raportul adaugă că “în ciuda traficului de pe cel mai aglomerat aeroport din Doha, Qatarul nu este în sine o destinaţie turistică, şi în fiecare an înregistrează abia acelaşi număr de viziatori ca Algeria sau Uruguay. Cei mai mulţi turişti vin din Orientul Mijlociu (mai ales din Arabia Saudită) şi din ţările din Africa de Nord.

 

Drepturile de muncă

Aşa cum descrie acest document, “Qatar: câştiguri şi pierderi. Calculul costului sclaviei moderne în Qatar”, lanţurile hoteliere, “care în alte ţări trebuie să asigure prin lege un minim de ore între schimburi şi salarii mai mari pentru ore extra, nu fac acest lucru în Qatar”.

Mai mult decât atât, “noua lege care este planificată în 2016 (Legea 21 din 2015 pentru reglamentarea intrarea, ieşirea şi şederea străinilor în Qatar) impune directorilor de hoteluri şi instalaţiilor turistice obligaţia de a monitoriza oaspeţii. Astfel, dacă un oaspete lipseşte de la hotelul sau mai mult de 48 de ore fără a notifica hotelul, hotelul trebuie să anunţe autorităţile”.

Confederaţia Internaţională a Sindicatelor reaminteşte, de asemenea, că “sistemul de kafala în vigoare în Qatar înseamnă că lucrătorii migranţi sunt controlaţi de altă persoană. Astfel, muncitorilor li se refuză dreptul de a părăsi ţara sau de a munci pentru o altă companie, cu excepţia cazului în care angajatorul este de acord cu acest lucru; li se refuză dreptul la libertatea de asociere; li se refuză dreptul de a împrumuta bani de la bănci şi de a-şi lua permisul de conducere, cu excepţia cazului în care angajatorul este de acord”.

Zgârie-nori în Qatar.

Zgârie-nori în Qatar.

Cu ochii puşi pe Campeonatul Mondial 2022

Raportul constată că numărul vizitatorilor va ajunge la apogeul său în timpul celebrării Cupei Mondiale şi “deşi estimările variază, organizatorii turneului FIFA estimează un milion de vizitatori“.

Dar, în conformitate cu Confederaţia Internaţională a Sindicatelor, “acest număr este nerealist ţinând cont de reputaţia Qatarului, al climei sale şi a profilului său limitat pentru turismul de leisure. O estimare mai prudentă ar fi anticiparea numărului de vizitatori la un nivel similar celui care s-a înregistrat în timpul Cupei Mondiale din Africa de Sud, la care au participat aproximativ 300.000 de vizitatori internaţionali“.

În plus, afirmă raportul, “numărul total al suporterilor de fotbal care rămân pentru o perioadă medie de o săptămână, reprezintă un total de 2,1 milioane de nopţi de sejururi în hoteluri“.

“O cameră de hotel obişnuită într-un hotel din Qatar costă 230 de dolari pe noapte, dar cu siguranţă este mult mai ieftin în pachete şi noile hoteluri de trei sau patru stele care se construiesc pentru a acoperi cea mai mare parte a cazării”, adaugă raportul.

Astfel, şi “plecând de la un preţ moderat de 100 de dolari pe noapte, Cupa Mondială 2022 va genera cel puţin 200 de milioane de dolari suplimentare în venituri în sectorul hotelier“.

Şi “dacă fiecare vizitator cheltuieşte timp de o săptămâna o medie de 50 de dolari pe zi pe mâncare şi cheltuieli de bază, veniturile din turism ar creşte cu 100 de milioane de dolari”.

În plus, având în vedere ca majoritatea vizitatorilor la Cupa Mondială vor ajunge cu avionul în Qatar , “utilizând Europa de Vest ca exemplu de punct de plecare, Cupa Mondială va genera peste 100 de milioane de dolari în venituri pentru companiile aeriene”.

“Î cazul in care compania aeriană de stat Qatar Airways rămâne compania aeriană dominantă care zboară către statul din Golf, compania ar putea să aştepte la beneficii suplimentare de peste 50 de milioane de dolari”, a declarat raportul.

Raportul Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor în limba engleză poate fi descărcat mai jos.

pdf_imageFrontlines Report 2015. Qatar: Profit and Loss. Counting the cost of modern day slavery in Qatar: What price is freedom?

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply