Shadow

Primul acord mondial de conectivitate aeriană Uniunea Europeana-Asia de Sud-Est

Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și Uniunea Europeană (UE) și statele lor membre respective au semnat Acordul Global de Transport Aerian între Asia de Sud-Est și blocul european, în cadrul celei de-a 28-a reuniuni a miniștrilor transporturilor din regiunea asiatică, care a avut loc la Bali, Indonezia. Este primul acord interregional de transport aerian la scară globală care va creste conectivitatea transportului aerian, oferind pasagerilor o varietate mai mare de destinații, mai multe frecvente de zbor și mai multe posibilități de călătorie între cele două teritorii

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a subliniat că acordul va contribui la sprijinirea redresării sectorului aviației după COVID-19 și la restabilirea conectivității aeriene atât de necesară între cele două regiuni, beneficiind în jur de 1,1 miliarde de oameni. De asemenea, va permite schimburi mai mari de afaceri, comerciale, turistice și interpersonale.

„Înlocuiește peste 140 de acorduri bilaterale de servicii, oferind astfel un singur set de reguli și reducând burocrația”, a spus Vălean.

Acordul, care reflectă cele mai recente tendințe politice in reglementarea transportului aerian, oferă mai multe oportunități companiilor aeriene din Asia de Sud-Est și UE de a furniza servicii de transport de pasageri și mărfuri între cele două regiuni și nu numai, contribuind la consolidarea redresării conectivității aeriene, după Covid19 după pandemie.

Negocierele privind acordul au început în 2016 și s-au încheiat pe 2 iunie 2021 la reuniunea extraordinară a oficialilor la nivel înalt ai UE și ASEAN în domeniul transporturilor. Aceasta a fost urmată de analiza juridică și traducerea textului ca și pregătire pentru semnare.

În conformitate cu Acordul Global de Transport Aerian dintre UE și ASEAN, companii aeriene din ambele regiuni vor putea închiria câte zboruri doresc între cele două regiuni.

Concret, aceștia vor putea închiria până la 14 zboruri săptămânale de transport de pasageri și oricâte zboruri de marfă, doresc în fiecare dintre țările celuilalt bloc, cu drepturi de trafic de a cincea libertate prin orice țară terță sau în afara oricărei țări terțe. 

Acordul Global de Transport Aerian pune bazele unei cooperări mai strânse între ASEAN și UE în domenii precum siguranța aviației, gestionarea traficului aerian, protecția consumatorilor și problemele de mediu și sociale.

La rândul său, Dato Lim Jock Hoi, secretarul general al ASEAN, a declarat: „Acordul cuprinzător de transport aerian dintre UE și ASEAN va consolida serviciile de transport aerian, conectând oamenii, culturile și întreprinderile de pe continente și spijinind creșterea durabilă a aviației. Acest acord vine la un moment oportun, deoarece ASEAN și UE sărbătoresc 45 de ani de parteneriat”.

Martin Kupka, ministrul transporturilor al Republicii Cehe, care deține președintele Consiliului UE, a subliniat că acordul „nu numai că va stimula sectorul aviației atât în Europa, cât și în Asia, ci și economiile noastre în perioada de redresare economică”.

Acum, convenția trebuie ractificată în conformitate cu procedurile respective ale statelor membre ASEAN și UE.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.