Preţurile vor creşte uşor în 2017 pentru segmentul corporate

Studiul Global Business Travel Forecast 2017 al American Express Global Business Travel estimează că tarifele de transport aerian, de hoteluri şi de transport terestru  experimentează o uşoară creştere anul acesta la nivel global. O tendinţă care va fi favorizată de multe dintre condiţiile care au dominat perspectivele industriei în 2016, cum ar fi creşterea lentă a economiei Chinei, precum şi preţurile scăzute ale petrolului.

În plus, în 2016 au apărut noi factori, cum ar fi Brexit, creşterea politicilor populiste şi preocuparea în creştere pentru securitate din cauza terorismului internaţional, în special în Europa. Toate acestea au creat un mediu de incertitudine pe piaţă, care face ca impactul acestor factori asupra industriei călătoriilor să fie încă necunoscut.

Cererea de transport aerian, la nivel global, va rămâne la nivelul record din 2016, cu toate că preţurile mici ale petrolului şi concurenţa puternică între companiile aeriene vor contribui la menţinerea controlului asupra tarifelor, cu prognoze diferite în funcţie de regiune.

Activitatea hotelieră pentru 2017 se va îmbunătăţi în mod moderat, într-un ritm mai lent comparativ cu 2016.

La nivel global, tarifele medii ale companiilor de rent-a-car vor rămâne stabile. Capacitatea continuă să depăşească cererea, în ciuda eforturilor depuse de companii pentru a îmbunătăţi gestionarea flotei sale.

Preţurile vor creşte uşor în 2017 pentru segmentul corporate

Cu toate acestea, potrivit afirmaţiilor lui Luis Dupuy de Lome, director general al American Express global Business Travel Spania, “aceste previziuni pot experimenta nuanţe pe parcursul anului 2017, în special având în vedere ştirile care prezic că, datorită reducerii producţiei de petrol care va avea loc în 2017, petrolul se va reevalua şi preţurile vor creşte semnificativ“.

 

Europa:

În Europa companiile aeriene vor continua să funcţioneze cu mediul în defavoare lor din cauza slăbiciunii economice, preocupările în creştere legate de siguranţă, presiunea companiilor aeriene din Golf pe rutele de lung curier şi prezenţa tot mai mare a companiilor aeriene low-cost în traficul aerian de scurt curier.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte tarifele aeriene, Europa va vedea modul în care cererea va rămâne, de asemenea, stabilă în comparaţie cu 2016. Preocupările legate de securitate din cauza terorismului şi incertitudinea politică vor ajuta la menţinerea tarifelor. Oraşele în care vor creşte cel mai mult tarifele în 2017 sunt Dublin, Sankt-Petesburg, Praga, Moscova şi Düsseldorf.

În ceea ce priveşte rent-a-car, intrarea de noi jucători şi creşterea capacităţii furnizorilor vor avea ca şi rezultat un control al tarifelor. În pofida impactului actorilor economiei de colaborare (ca Uber) este încă foarte limitată, este adevărat că începe să se observe că sunt integrate, treptat în programul de călătorii al companiilor.

 

America de Nord:

Concurenţa puternică între companiile aeriene tradiţionale şi companiile aeriene low-cost vor duce la o scădere a tarifelor, în special pe rutele aglomerate. Cu toate acestea, acest lucru va fi compensat de taxele secundare mai mari ale companiilor aeriene, care rezultă din nevoia lor de a face profit.

În pofida faptului că puterea dolarului faţă de alte valute, cum ar fi lira sterlină euro sau peso, a făcut călătoriile internaţionale să fie mai atractive pentru rezidenţii din Statele Unite, preocuparea legată de securitate şi incertitudinea politică au avut un efect negativ asupra cererii. Cu excepţia cazului în care companiile aeriene vor reduce capacitatea lor în 2017, ratele de la clasa  Economy  pentru lung curier vor scădea la 5%.

În ceea ce priveşte, rata de creştere a tarifelor va fi influenţată de mai mulţi factori, cum ar fi preţurile petrolului şi consolidarea generala a economiei. Cu toate acestea, odată cu sosirea pe scenă a noilor furnizori care să ofere serviciile lor on-line, sunt aşteptate doar creşteri moderate a tarifelor, deoarece inventarul camerelor va rămâne în conformitate cu cererea. Oraşele în care vor creşte cel mai mult tarifele în 2017 sunt: San Francisco, Portland, Denver, Seattle şi Nashville.

 

Asia-Pacific:

În Asia-Pacific tarifele vor rămâne stabile comparativ cu 2016, cu creşteri uşoare, în funcţie de ruta şi tipul de tarif. Industria turismului va fi în 2017 în mod clar condiţionată de cererea de leisure din China.

Potrivit IATA, cererea din regiune a crescut cu aproximativ 9%, cu China şi India observând creşteri de două cifre. Cealaltă parte a monedei este arătată de Japonia şi Australia, unde cererea va rămâne stabilă comparativ cu 2016. Încetinirea sectorului financiar, cu o scădere consecutivă a traficului aerian a clasei Premium şi incertitudinea politică rezultată din Brexit, va duce ca presiunea ca tarifele să scadă să fie mai mică.

În ceea ce priveşte hotelurile, regiunea Asia-Pacific prezintă perspective variate în funcţie de ţară. Clasa de mijloc din China şi consolidarea economiei indiene sugerează că vor exista creşteri puternice ale cererii, dar acest lucru va fi compensat de creşteri similare în deschideri, ceea ce va modera creşterile tarifelor. În zonele în care nu sunt planificate deschideri, cum ar fi Sidney sau Tokyo, preţurile vor creşte în funcţie de creşterea cererii. Oraşele în care vor creşte tarifele în 2017 sunt Auckland (Noua Zeelanda), Canberra (Australia), Ho Chi Minh (Vietnam), Sydney (Australia) şi Melbourne (Australia).

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply