Portugalia pune în vânzare 66% din TAP

Guvernul portughez a pus în vânzare 66% din compania aeriană portugheză TAP, inclusiv afacerile sale deficitare din Brazilia, într-o tranzacţie care completează rezervarea a unui procent de 5% pentru angajaţi şi plasarea restului de 61% la unul sau mai mulţi investitori de referinţă.

“Noi nu am ascuns niciodată intenţia noastră de a relansa operaţiunea atunci când va exista oportunitatea pentru a relansa procesul de privatizare”, a declarat secretarul portughez de stat pentru infrastructură, Sergio Silva Monteiro.

Potrivit ziarului ‘Diario Economico’, plasarea a 61% în rândul investitorilor va fi făcută printr-un model de vânzare directă “unuia sau mai multor investitori” pentru a consolida poziţia companiei aeriene în viitor.

Executivul portughez s-a angajat în luna octombrie să relanseze privatizarea companiei TAP înainte de sfârşitul anului, aşa cum apare în proiectul de buget pentru 2015, o operaţiune care a fost încercată pentru prima dată în 2012.

Portugalia pune în vânzare 66% din TAP

“Ne simţim mai încrezători cu expresiile de interes care au apărut”, a adăugat funcţionarul. Intrarea pentru investitorii de referinţă pot fi exercitate timp de doi ani de la privatizare, a spus Monteiro.

 

Încercare eşuată în 2012

Guvernul portughez a aprobat în 2012 procesul de privatizare al TAP, în două etape printr-o majorare a capitalului şi vânzarea directă a acţiunilor reprezentative a unuia sau mai multor acţionari.

Doar grupul brazilian-columbian al lui German Efromovich, Synergy Group, a arătat interes pentru compania portugheză pentru oferta sa, de aproximativ 340 milioane de euro, a fost respinsă de organismele guvernamentale din ţară.

Relansarea privatizării TAP, care se face pe baza unui plan de afaceri până în 2016, apare deja în bugetele executivului portughez pentru acest an în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile pentru a efectua operaţiunea.

În paralel, vom investiga dacă vânzarea diviziei de întreţinere al companiei, TAP Manuteçao Brasil, realizată în 2007 pentru aproximativ 500 de milioane de euro, s-a făcut corect, operaţiune care potrivit companiei a îndeplinit toate cerinţele.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply