Platforma care proiectează transportul feroviar al viitorului

Shift2Rail este programul de C+D+i al Uniunii Europene (UE), condus de către administratorii infrastructurilor feroviare din Marea Britanie şi Suedia şi principalii producători europeni de echipamente şi în care participă instituţii, universităţi, centre de cercetare şi companii de vârf din transportul feroviar, pentru a dezvolta calea ferată a viitorului în Europa. Compania spaniolă Acciona s-a unita la acest program în luna februarie a acestui an. 

Este vorba despre crearea unui spaţiu feroviar unic, cu tehnologii inovatoare şi compatibile între ele, care să presupună un salt cualitativ în managemnt şi siguranţă şi cu un model de afacere eficient şi competitiv.

Shift2Rail face parte din programul Orizont 2020 şi obiectivul său este de a dubla capacitatea sistemului feroviar european, crescând fiabilitatea sa şi calitatea serviciului cu 50%, şi reducând în acelaşi timp jumătate din costurile ciclului de viaţă, din spaţiul feroviar unic.

Consiliul directiv al Shift2Rail este format din reprezentanţi ai membrilor săi fondatori: administratori feroviari din Suedia, Trafikverket; şi din Marea Britanie, Network Rail; producătorii de echipament feroviar Alstom, Ansaldo, STS, Bombardier, Siemens, Thales şi CAF; şi reprezentanţi ai autorităţilor europene.

Platforma care proiectează transportul feroviar al viitorului

Platforma care proiectează transportul feroviar al viitorului

Shift2Rail are o investiţie totala de 920 milioane de euro, care va fi co-finanţata de companiile participante şi UE, aceasta din urmă contribuie cu aproximativ 450 de milioane de euro.

Liniile de C+D+i care sunt promovate şi finantate prin intermediul acestui instrument sunt dezvoltarea de trenuri fiabile şi eficiente, implementarea unor sisteme avansate de management şi control al traficului, de soluţii de tehnologie durabile şi crearea de infrastructuri feroviare fiabile, durabile şi rentabile din punct de vedere economic.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply